Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 16 december 2013

Greenpeace i farten igen - vill stämma oljebolagen

Skulle du köpa en begagnad bil av den här mannen?


Nu är Greenpeace i farten igen och menar att president Benigno Aquino III ska begära kompensation för de skador Haiyan orsakade på Filippinerna av oljebolagen!

”Som en av de mest sårbara nationerna för klimatförändringarna måste vi ställa dem till svars som förser världen med fossila bränslen”, sade Von Hernandez som är chef för Greenpeace South Asia vid en press konferens i Manila häromdagen.

De värsta syndarna är enligt Greenpeace Chevron, Shell och ExxonMobil som ”spytt ut” 63 procent av allt kol och metan från 1854 till 2010. ”Vi medborgare har rätt och skyldighet att ställa dem till svars för den förstörelse de orsakat”, sade Kumi Naidoo (bilden) som är högsta hönset inom Greenpeace International. ”Olje- och gasbolagen har alldeles för länge bokstavligen kommit undan med mord.”

Han refererade också till att BP ålades att betala miljarder dollar för att kompensera de samhällen som drabbades av oljekatastrofen i Mexikanska golfen 2010. Så nu är det med andra ord dags för dessa miljökapitalister att håva in mer pengar till nya gummibåtar och kanske ännu en Rainbow Warrior. 

Kumi Naidoo erinrade också om ett juridiskt verktyg som heter “Transboundary Environmental Impact Assessment” och som använts bland annat för att hänga ut ett polskt kolkraftverk som “orsakat skador på önationen Mikronesien” (trots att den ligger på andra sidan jordklotet!) genom höjningen av havsnivåerna. Och nu förklarar sig Greenpeace villigt att hjälpa Filippinerna med en rättsprocess.

Kan det då inte bero på flera andra faktorer att Filippinerna drabbades så hårt den här gången? Jodå, erkänner narren Naidoo, men minst 60 procent måste tillskrivas utsläppen som olje- och gasbolagen orsakat. Därför ska de åtalas.

Sådana här rättsprocesser kan te sig helt befängda idag, men glöm inte att för en del år sedan stod tobaksbolagen inför rätta för att ha orsakat människors lidande och död. De förlorade, och med en organisation som Greenpeace bakom ryggen är risken stor att utgången av en process mot oljebolagen blir densamma.

“Att deras verksamhet är laglig idag betyder inte att den är rättfärdig i morgon”, avslutade Naidoo sin predikan.

Skeppsgossen mår illa när han hör narrar som denne Kumi Naidoo uttala sig – och ännu mer illa när han tänker på hur många hundratusen eller kanske miljoner narrar som anser att Greenpeace är en tillgång för mänskligheten.Och samtidigt undrar han över vad det var som fick den kloke Vladimir Putin att släppa de aktivister som försökte borda en rysk oljeplattform...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare