Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 12 december 2013

Hur orkar de?

De rödgrönas drömsamhälle


Idag leder som bekant allt vad vi människor ägnar oss till jordens undergång. Varje förbättring av människors levnadsstandard är liktydig med globalt självmord. Ett exempel är genmodifierade grödor (”golden rice”) som visserligen räddar 10 000-tals barn på t.ex. Filippinerna från att bli blinda och rakitiska av vitaminbrist men som ändå måste förbjudas därför att patentet innehas av ett internationellt storföretag (Monsanto) och därför att det på sikt kan mutera andra grödor.

I en kommentar i Wall Street Journal skriver dr Marc Van Montagu: ”Sanningen är att människor har ätit miljarder måltider som innehåller GMO under de 17 år som det här slagets grödor funnits i handeln. Och hittills finns inga skador dokumenterade.” Han erinrar också om att vi människor har odlat växter – och därmed också modifierat dem genetiskt – sedan stenåldern. ”Skillnaden idag är bara att vi nu har tillgång till nya och mer sofistikerade metoder.”

I en värld fylld av rykten och propaganda bör vi göra oss besväret att ta reda på fakta innan vi går på lögnerna. Om det inte hade funnits GMO-spannmål skulle ännu fler människor svälta. Det är sanningen, men den har svårt att hitta vägen in i de rödgrönas hjärnvindlingar.

I USA finns det “miljönarrar” som på fullt allvar menar att kött förstör världen och bidrar till den kommande katastrofen. En sådan galning är David Sirota, som i samband med amerikanernas heliga Thanksgivning skrev att kalkonfrosseriet leder till jordens undergång. Han förklarar sitt resonemang så att vi slösar med oljebaserade gödselmedel för att få fram djurfoder som sedan måste transporteras till gårdarna etc. Det enda raka är med andra ord att återgå till samlarsamhället och börja leta rötter…

En annan följd av fågel- och köttkonsumtionen är att vi skapar motståndskraftiga bakteriestammar genom att blanda in antibiotika i djurfodret. Det ligger förvisso något i det, men enligt den farmaceutiska industrin finns idag ett allt mindre behov av starkare antibiotika på det här området.

Sant eller inte – varken David Sirota eller Skeppsgossen kan vederlägga sistnämnda påstående. Det är alltid bra med debatt, men den bör som sagt baseras på fakta och inte på vad virrhjärnor hasplar ur sig.

David Sirota har många narrar i sitt följe. En av dem, kanadensare Harvey med professors titel, hävdade nyligen att vi ska avstå från storbilds-tv för att stoppa den globala uppvärmningen (som stoppade sig själv för 17 år sen). Vi måste spara el, vi måste sluta köra bil, vi måste hänga tvätten ute i stället för att använda torktumlare…

Hur orkar de?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare