Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 17 december 2013

Ökande motstånd mot den gröna energin i USA


Låt oss slippa fler sådan här bilder i framtiden


Varje grönt projekt påverkar miljön på ett eller annat sätt, men det förtiger Åsa Romson, Annie Lööf och de andra narrarna i branschen. Biomassa avger CO2 vid förbränning och kostar multum. Och energi från vind och sol dödar fåglar (i alla andra länder än Sverige).

Det här konstaterar kolumnisten Marita Noon i en läsvärd artikel på energymakesamericagreat.org/ Särskilt de nya långbladiga vindsnurrorna ska enligt henne svara för en tiodubbling av fågelslakten i USA. Skeppsgossen har flera gånger framhållit detta på den här bloggen men varken energimyndigheten, naturvårdsverket eller ornitologerna har kommenterat. Alla vill vara politiskt korrekta, och vad spelar det då för roll om de dör si och så många tusen fåglar och fladdermöss (i USA talar man om 1,4 miljoner döda fåglar per år).

Solkraftverk slipper vi tack och lov i detta mörka land, medan man i USA fruktar för stammen av bruna pelikaner som lockas till speglarna och förbränns när de dyker. Det största solkraftverket i världen, amerikanska Ivanpah, är ett exempel på en anläggning där fåglar får fjädrarna svedda när de flyger över speglarna och störtar likt Ikaros. Enligt tidningen USA Today är det särskilt arter som häger, skarv, finkar och korpar som drabbas.

Lyckligtvis börjar de naturvårdande myndigheterna i Kalifornien nu dra öronen åt sig och det är inte längre sannolikt att ”solindustrikorridoren” i Riverside County blir verklighet. Där hade man projekterat ett område på 148 000 tunnland (acres) som skulle fyllas med både speglar och solpaneler. Sådana här jätteprojekt hör gårdagen till, skriver Marita Noon. Orsaken är dels att Ivanpahs ägare är indragna i en mutskandal och dels de risker en sådan anläggning medför för djurlivet.   

Hopp finns det också för kungs- och havsörnarna i Amerika, när skattelättnaderna för vindkraftverk snart väntas upphöra. Det gläder alla naturvänner men har givetvis inte kommenterats av några sådana i Sverige såvitt Skeppsgossen vet. Men, varnar Marita Noon, säker kan man inte vara på att skattebetalarnas pengar inte heller i fortsättningen kommer att hamna i fickorna på vindfarmsbolagen. I värsta fall kan politikerna förlänga subventionerna retroaktivt.

Situationen är med andra ord lika galen i USA som i Sverige. Medan vi svenskar göder Vattenfall och andra aktörer med skattepengar dör tusentals, kanske tiotusentals fåglar och fladdermöss när de lockas till våra vindkraftverk. Det är dessutom en alldeles meningslös slakt eftersom landet har en nära nog hundraprocentigt utsläppsfri energiproduktion.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare