Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 7 december 2013

Vad gör WWF med alla sina pengar? Släcker ljuset?
Människan har gått på jorden i knappt 200 000 år. Jorden själv är mycket mycket äldre – ungefär 4,5 miljarder år. Med andra ord har växter och djur utvecklats och försvunnit i miljarder år före vårt inträde på scenen. Så kommer det att fortsätta till solens väte tar slut om så där en fem miljarder år.

Det må inträffa en meteoritkatastrof som förvandlar alla levande varelser till ånga – livet självt kommer inte att förintas. Livet finner alltid på ett sätt att komma tillbaka, som det heter i Jurassic Park.

Att påstå att utan oss människor så skulle det inte finnas något liv är inget annat än ett utslag av sjuklig högfärd. Många av de människor som arbetar för WWF lider av denna allvarliga störning. 

För 50 år sedan när WWF skapades handlade det om att rädda vissa utrotningshotade djurarter. Sedan dess har organisationen vuxit sig så stor, så rik, så fet och så mäktig att den nu inbillar sig att livet självt är beroende av den. Är det inte höjden av narcissism?  

Ett utslag av WWF:s storhetsvansinne är “Earth Hour”. Denna meningslösa manifestation är i sig ett hån mot alla de fattiga och underutvecklade länder där WWF arbetar. Hur ska människorna där kunna släcka några lampor när de inte har elektriskt ljus? Blir de lyckligare av att vi i västerlandet mörklägger våra hem?

När organisationer som WWF och Greenpeace påstår sig arbeta för mänsklighetens bästa är det inget annat än tomma klyschor som går hem i PK-världen. Det enda som betyder något för dessa aktivister är deras egen trånga agenda. De bryr sig egentligen inte ett dyft om hur vanliga människor har det i de mindre utvecklade länderna.  

De inbillar sig att de vet allt bättre än lokalbefolkningarna och att bara de kan avgöra vilka åtgärder som ska sättas in. De tror blint på det gröna evangeliet, trots att bevisen mot dess vansinniga läror hopar sig. Enligt WWF är kol, olja och gas ”smutsiga” trots att de tillhör naturens egna rikedomar. 

Enligt uppgifter på nätet finns det 5 miljoner människor i vår värld (av dem knappt 200 000 svenskar) som tror att vi behöver hjälp av WWF för att leva i harmoni med naturen och sätter in pengar på organisationens konton för att rädda pandor (som kineserna om några har råd att rädda), tigrar (som det bör vara upp till de rika indierna att ta hand om), isbjörnar (som ökar i antal för vart år som går) och en massa annat liknande trams.

Nu senast är det handeln med elefantbetar som WWF försöker stoppa. Det är naturligtvis ett vällovligt initiativ men vart dina bidrag som ”elefantfadder” går, det får vi inte veta. I ett tv-reportage för en tid sedan kvällen trädde en modig kvinna fram som med risk för livet lyckats övertala en av de ledande tjuvjägarna i Kenya att sluta döda elefanter och i stället tjalla på sina före detta kolleger. Är det någon som tror att hon fått ett öre av WWF som tack?

Och samtidigt sägs förstås inte ett ord om vilka som ligger bakom den vidriga masslakten på elefanter, nämligen islamistiska terrorgrupper som finansierar sin verksamhet på det här sättet. Allt som sker i Allahs namn är ju numera sakrosankt i västvärlden och får inte kritiseras. Enligt uppgift dödades 60 parkvakter och 38 000 elefanter på ett enda år av klanmedlemmar med koppling till Al Shabaab, som bland annat mördar kristna i Darfur.

Om det vore lite ruter i WWF så skulle man väl åtala alla dem som handlar med elfenben och noshörningshorn i KINA men det vågar man uppenbarligen inte. Kanske ryker rättigheterna till pandamärket  då? Om det inte finns någon efterfrågan på elfenben kan det ju inte vara lönt att döda elefanter, eller hur? Ibland undrar Skeppsgossen om sådana enkla samband inte kan förstås av byråkraterna i WWF eller andra ”djurskyddsorganisationer”.

WWF är en stiftelse som enligt egna uppgifter till 57 procent lever på bidrag från sina 5 miljoner bidragsgivare och ”faddrar”. Världsbanken bidrar med 17 procent och företag som Coca-Cola och IKEA med 11 procent. Intäkterna 2011 uppges till skapliga 575 miljoner euro! Hur stor andel av dem går till effektiv bekämpning av elefantterroristerna? 

På WWF:s svenska hemsida kan man läsa:

WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att:
  • bevara världens biologiska mångfald
  • verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt
  • minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Vadå? ”En framtid där människor lever i harmoni med naturen”? Som en bloggare skriver: ”Javisst, packa din ryggsäck, ditt tält och din sovsäck och ge dig ut i storskogen. Men ta inte med dig myggspray för alla moskiter, knott, flugor, bromsar, getingar och andra flygfän hör ju naturen till. Ta inte med förbandsartiklar heller för personer som betraktar Moder Natur som en vänlig kraft brukar av hävd avlida av infektioner eller ormbett eller annat som hör naturen till.”

Människan har aldrig levt i harmoni med naturen. Vi har alltid ställts inför valet att skydda oss mot naturen – eller gå under. Det är nog klokt att vi fortsätter göra det i framtiden också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare