Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 18 mars 2014

Kolesterolbluffen synad!


Ancel Keys - kolesterolets Al Gore


Skeppsgossen har vid tidigare tillfällen jämfört klimatlögnerna med all den desinformation om kolesterol och blodfetter som vi matas med i media. Frågan aktualiserades nyligen vid en ”checkup” på vårdcentralen, där läkaren efter att ha konstaterat höga blodfetter höll den föreläsning som Socialstyrelsen föreskriver. Ni vet – margarin och olja i stället för smör, mycket fisk och grönsaker etc. Nu anser allt fler experter att kolesterolskräcken är lika ogrundad som teorierna om den globala uppvärmningen.

I höstas sände australiska ABC ett intressant och upplysande program om vad som rätteligen bör kallas ”kolesterolsvindeln”. I programmet intervjuades ledande kardiologer som inte alls tror på propagandan om blodfetternas farlighet. För den som läst debattinlägg av svenska experter som Ralf Sundgren, Lars Werkö och Uffe Ravnsgaard bjöd programmet kanske inte på några sensationella avslöjanden. Snarast befäste det bara det sorgliga faktum att Socialstyrelsen fortsätter att vilseleda människor med hjärt-kärlproblem genom att predika fettsnål kost med högt kolhydratinnehåll – alltså precis tvärtemot exempelvis vad Annika Dahlquist och förespråkarna för LCHF-diet rekommenderar.  

En intressant punkt i teveprogrammet var diskussionen om margarin och vegetabiliska oljor i matlagningen är att föredra framför smör. De deltagande experterna avfärdade helt margarinet som en otjänlig industriprodukt full med farliga transfetter (”den gula skokrämen”). En kardiolog gick så långt att han kallade vegetabiliska oljor och omega-6-oljor för direkt farliga, eftersom de snabbt oxiderar och bidrar till inflammationer i kärlväggarna, något som alltfler numera anser vara den viktigaste orsaken till hjärt-kärlproblem.

Kolesterolmyten är så etablerad sedan snart 50 år tillbaka att det troligen kommer att ta minst ett halvsekel att avliva den. Ändå finns det inte minsta grund för den: människor med hjärtinfarkter kan ha högt kolesterol, men de kan också ha lågt kolesterol eller något mitt emellan.

Den amerikanske näringsfysiologen Ancel Keys försökte hitta ett samband mellan mättat fett och hjärt-kärlproblem och inledde en jämförande studie i sex länder. Sambandet tycktes entydigt: ju mer fett människor åt desto fler av dem drabbades av hjärt-kärlproblem.

Men det fanns en sak Keys inte berättade. Han strök data från 16 andra länder där data inte överensstämde med hans hypotes. När forskarna senare tog med dem i statistiken blev resultatet inte längre lika solklart.

Känner du igen metoden? Det var ju på exakt samma sätt som IPCC, James Hansen och alla de andra klimatnarrarna gick till väga när de ville bevisa att den globala temperaturen stigit katastrofalt under 1900-talet… Den berömda ”hockeyklubban” blev ju till exempel alldeles rak om man ”glömde” den medeltida värmeperioden.

I teveprogrammet deltar dr Michael Eades som framhåller att även om det skulle finnas en överensstämmelse mellan hög fettkonsumtion och hjärt-kärlsjukdom så bevisar det inget. American Heart Foundation ställde sig från början mycket skeptiska till Keys påståenden, men sedan han på något sätt fått en plats i styrelsen blev tongångarna mer positiva. Samtidigt infördes en uppdelning av kolesterolet eller lipiderna i ”onda” och ”goda”, vilket var gefundenes Fressen för sensationspressen som okritiskt spred budskapet till allmänheten.  

De hjärtspecialister som deltar i ABC-programmet menar att kost och kostvanor har mycket liten påverkan på kolesterolmängden i blodet. Orsaken är att 80–90 procent av kolesterolet tillverkas av kroppen själv och att mycket lite härrör från kosten. De flesta av oss tycks ha en inprogrammerad kolesterolnivå och att vår kropp alltid anpassar den till detta värde.    

Men Ancel Keys teori hade slagit rot i den medicinska världen och den har i årtionden anammats av såväl allmänhet som politiska beslutsfattare och läkare.

Avgörande för kolesteroldebatten var också den studie som gjorts av 5 000 invånare i staden Framingham i Massachusetts med start redan 1948. Tidigt visade studien på att rökning och livsstil i övrigt kunde framkalla senare hjärt-kärlproblem. Men så hände något. En del av invånarna i Framingham levde längre än andra. Då visade det sig att kolesterolhalterna i blodet inte spelade någon roll hos personer som närmade sig de femtio.

Idag menar många specialister att högt kolesterol troligen skyddar hjärtat. Det har nämligen visat sig att de personer som hade den högsta kolesterolhalten levde längst. De som åt mest fett vägde också minst och var de mest aktiva. En av de forskare som arbetade med studien blev så besviken på resultatet att han skrev en artikel i vilken ha kallade hela kost- och hjärthypotesen för vår tids största vetenskapliga bluff ! Sedan dess har det publicerats hundratals artiklar där författarna dragit samma slutsats – men dessa forskare avfärdas av PK-etablissemanget som virrpannor.

Länge har man också framhållit den nyttiga medelhavskosten. Undersökningar har visat att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom hos personer kring Medelhavet är hela 78 procent lägre än för oss andra. Det borde förstås innebära att deras kolesterolhalter måste ligga mycket, mycket lägre än hos oss. Nej, det gör de inte! Men det sägs det sällan något i debatten. Vid undersökningar har forskarna kommit fram till att kolesterolnivåerna i genomsnitt är desamma för dem som äter medelhavskost som för fett- och köttätare i andra länder.

Bara detta enkla faktum borde räcka för att en gång för alla ta död på myten om sambandet mellan höga kolesterolvärden och hjärt-kärlsjukdom!

Det finns till och med forskare som tror att det finns ett samband mellan den stora förskrivningen av kolesterolsänkande preparat (statiner) och den ökande mängden fall av demens och Alzheimers, eftersom vår hjärna är mycket beroende av kolesterol vid nybildningen av celler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare