Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 2 mars 2014

Snart slutdansat kring guldkalven?

Den moderna guldkalven är en vindsnurra som får det att klirra i börsen hos miljönarrarna och vanligt folk att betala dyrt för deras nöje.         


Förhoppningsvis ser vi snart slutet på den vansinniga satsningen på s.k. förnybar energi – eller statligt subventionerad energi vilket är ett mer passande namn. Men de gröna narrarna kämpar överallt i världen för att nedrusta vår civilisation, så det lär bli en lång och seg kamp mot miljöfascismen. Här är i alla fall en del siffror som manar till eftertanke. Det är Steve Goreham (författare till boken ”The Mad, Mad, Mad World of Climatism”) som sammanställt dem.

Under 2013 steg subventionerna för de alternativa energislagen till över 950 miljarder kronor och i Spanien till över 230 miljarder. Tack vare dessa subventioner har både Tyskland och Danmark nu världens högsta elpriser, och övriga Europa har också kunnat se kraftigt höjda priser på el och gas.

Långsamt har många av de "grönaste" nationerna vaknat och bestämt sig för att sluta göda miljökapitalisterna. År 2009 tog Spanien bort subventionerna på solkraft, vilket medförde att bara detta år sjönk försäljningen av solceller med 80 procent. I Tyskland minskade produktion och försäljning av solceller med 50 procent under 2011 och 2012. Andra länder som dragit ner på subventionerna är Tjeckien, Grekland, Italien, Holland och Storbritannien. RENIXX, alltså indexet för förnybar energi, har rasat med 90 procent från toppnoteringen 2008.

Sedan Tyskland bestämt sig för att stänga sina kärnkraftverk efter Fukushima-branden är det kol som gäller. Kolet svarar nu för över 50 procent av elproduktionen i landet och inte mindre än 23 nya koleldade kraftverk planeras. Under de senaste tio åren har kolkraften i världen ökat med närmare 5 procent.

Allt mindre medel satsas idag på de förnybara energislagen. Rekordåret 2011 satsades globalt 318 miljarder dollar enligt Bloomberg. Förra året var motsvarande siffra 254 miljarder dollar. Nedgången skedde i huvudsak i Europa där investeringarna minskade med 41 procent. Men när subventionerna i USA nu har upphört lär vi se samma nedgång där.

Idag svarar vind- och solkraft för mindre än en procent av den globala energin. Enligt Steve Goreham kommer de här båda energislagen förmodligen att växa, men deras bidrag till världens energi under de kommande årtiondena fortsätter att vara försumbar. I likhet med många andra tänkande människor hoppas Skeppsgossen att det snart är slut på dansen kring den här guldkalven.
  

3 kommentarer:

 1. Spaniens subventioner till alternativ energi kan orimligen vara 230 mdr kr. Det är ungefär 100 ggr så mycket som det är i Sverige. I synnerhet eftersom de bara producerar 4-5 ggr så mycket av de energislag som subventioneras.

  Enl EU:s statistik så kostar subventionerna för alternativ energi mer i både Storbritannien och Tyskland än vad det gör i Spanien. Uppgiften om Spanien är felaktig, verkar som det är fel med en faktor 10 ungefär.

  Vindkraftens andel av den globala elproduktionen var 2013 ungefär 3%. För vindkraft var globala investeringarna störst 2009. Trots att investeringarna i vindkraft minskat med ungefär 25 % sedan dess så har produktionsökningarna varit större för varje år som går.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jan: Uppgifterna får förstås Steve Goreham stå för. De kan läsas i en gästblogg på WUWT som ju brukar anses vara pålitlig. Enligt Goreham uppgick subventionerna i Tyskland till 140 miljarder dollar och i Spanien till 34 miljarder dollar. EU:s statistik ska vi nog tro mindre på för den friseras ofta för att passa propagandan. Tack för inlägget.

   Radera
  2. WUWT är tyvärr inte pålitligt när det gäller siffror och statistik. De har ofta fel. Du borde vara lika kritisk till uppgifter från WUWT som från dagstidningar. Ofta kan man med ganska enkla överslagsberäkningar konstatera att det måste vara fel på en faktor 10 eller mer.

   Det är något som inte stämmer. Du påstår 140 mdr $ är de tyska subventionerna, vilket är mer än de 930 mdr kr som du i huvudinlägget påstår att de sammanlagda subventionerna i världen är.

   930 mdr som subventioner till förnyelsebar energi för världen verkar också väl högt. Det är inte orimligt högt ändå. För Spaniens del så ligger den förnyelsebara energiproduktionen på ungefär 50-60 TWh/år. Då måste väl ändå Du medge att det är orimligt att subventionerna är 230 mdr Skr/år. Det är en bit över 4 kr/kWh, d v s ungefär 50 ggr så högt som i Sverige. Då tror jag mer på EU:s statistik som säger något mindre än 20 mdr Skr. Det verkar rimligare, då blir det 35 öre/kWh ungefär.

   Jan Eriksson

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare