Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 19 mars 2014

Örnar offras för vindkraften
Ännu ett offer för den meningslösa vindkraften

Det är på tiden att också svenska fågelvänner nu har börjat uppmärksamma hur alltfler av våra rovfåglar faller offer för vindkraftverkens propellerblad. I Kvällsposten kunde man häromdagen läsa om hur en naturfotograf bevittnade slutet för en havsörn som flög in mot ett vindkraftverk på Vinnö ängar väster om Kristianstad. En annan naturvän, Magnus Edelius, tog efteråt bilder av kadavret på marken.

Dagen efter händelsen kom ytterligare en rapport om en havsörn som fått en vinge svårt sargad av ett vindkraftverk i Lörby utanför Sölvesborg. Till tidningen säger Magnus Edelius att han tror att mörkertalet när det gäller sådana här olyckor är ”otroligt stort”. Mest illa utsatta är örnar och måsfåglar, menar han, men bevisen för en olycka äts som regel snabbt upp av rävar och annat vilt.

”Magnus Edelius anser att myndigheterna i större utsträckning borde ta med fågelströmmar när man gör miljöbedömningar och konsekvensanalyser för var nya vindkraftverk ska placeras. - Det är dödliga hot i skyn, vilket detta är bevis för, säger han.”

Så långt Kvällsposten. Skeppsgossen har i flera år nu varnat för sådana här händelser och presenterat den ena rapporten efter den andra om vindkraftverkens fågelslakt från framför allt Spanien, Storbritannien och USA. Han har också varit i kontakt med ornitologiska föreningar utan att få gehör för larmrapporterna. Därför känns det bra att åtminstone en naturvän offentliggör bildbevis (dock ej bilden ovan som vi hittat på internet). 

Men att beslutande myndigheter skulle vakna tror jag inte – för i det nya miljömedvetna Sverige sopas ju sådana här obehagligheter under mattan. Det är bara i andra länder som fåglar, fladdermöss och insekter möter en våldsam död bland vindkraftverken, har det hetat. 

Myndigheternas nonchalans är förskräckande. Hur kan man till exempel tillåta Höganäs kommun att uppföra en vindkraftpark vid Ingelsträde, som blivit riksbekant för sitt storkhägn? På fälten runt omkring brukar också stora flockar av gäss och svanar landa i samband med flyttningarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare