Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 6 september 2014

Äntligen kommer vindkraftverken till nytta - som skrot!

Gör mest nytta som bränsle


Äntligen har mänskligheten kommit på ett effektivt sätt att utvinna energi från de ineffektiva vindkraftverken – man maler ned propellerbladen och eldar kalkugnar med dem! Om denna landvinning läste Skeppsgossen i Global Cement Magazine (www.globalcement.com).

Egentligen är detta en nyhet från 2009 då det tyska företaget Zajons Zerkleinerungs GmbH (vilket underbart företagsnamn!) och schweiziska jättekoncernen Holcim’s Geocycle tog fram en speciell typ av kvarn (Cross-Flow Shredder) för att pulverisera glasfiberarmerade turbinblad. Idag är tekniken helt utvecklad och man kan ta tillvara allt material i propellerbladen som till största delen består av kompositplast.

Processen börjar med att de uttjänta bladen sågas ned till 10 meters-längder för att underlätta transporten från platsen där vindkraftverken står. Under sågningen binds dammet med en speciell lösning så att marken inte kontamineras. Vid själva kvarnen avlägsnas metalldelar och bladen sågas upp i mindre bitar. Efter att ha malts ned homogeniseras plastmaterialet och transporteras till en cementfabrik i närheten. Det används där som bränsle i kalkugnarna i stället för kol – enligt tidskriften motsvarar ett ton plastpulver 600 kg kol. Ungefär hälften av askan efter pulvret innehåller kiseldioxid som i sig utgör en fullgod ersättning för den traditionella sanden.

Hittills har de båda företagen malt ner ett tusental propellerblad från utrangerade vindkraftverk (vindkraften är en gammal teknik som fortfarande - av någon oförklarlig anledning - anses behöva subventioner för att kunna konkurrera med andra energislag). Enbart i Tyskland finns det 21 000 vindkraftverk och fram till 2019 räknar man med att det varje år kommer att skrotas 15 000 ton gamla propellerblad. EU har regler som förbjuder att de används i fyllnadsmassor, så företagen bakom den här tekniken kan se framtiden an med tillförsikt. Livslängden för ett vindkraftverk är i genomsnitt 20 år.  

I en kommentar skriver en bloggare: “Närboende blir av med fågeldödsmaskinerna, cementfabriken får billig energi och kanske kommer vindkraftverken på så sätt att för första gången spara in lite CO2 åt de gröna.”

Det här är en av få positiva nyheter på vindkraftens område som nått Skeppsgossens öron. Det är definitivt första gången vindkraften visar att den kan ge energi, fast gudarna ska veta att det är en helsikes lång omväg tills målet uppnås. För nog hade väl världen kunnat klara sig utan vindkraften?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare