Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 3 september 2014

Klimatdystopi

Framtiden ser ganska mörk ut

Naomi Oreskes, professor i History of Science vid Harvard, har Skeppsgossen stött på tidigare på ett av narrskeppen. Hon är en sorts katastrofernas urmoder, som uppenbarligen fröjdas inför jordens undergång och i väntan på den gör sig en hacka på att skriva om den. Senaste boken har titeln ”The Collapse of Western Civilisation”. I den förutspår hon bland annat slutet för större delen av mänskligheten – de enda som överlever den globala uppvärmningen är vi nordeuropéer, en del folk i Asien och Nordamerika och grupper av indianer i Anderna. Alla som bor i Australien och Afrika kommer att utplånas. Om så där en 400 år, bör det tilläggas.

I boken finns faktiskt ännu hemskare nyheter, nämligen att klimatförändringarna kommer att ta död på alla våra hundvalpar och kattungar. När man utmålar en så gruvlig framtid kan man vara garanterad att få högljudda läsarreaktioner. Enligt Oreskes själv ”började en läsare gråta, fast det inte var min avsikt att göra människor så ledsna… Jag ville bara skriva något som skulle få människor att vakna. Amerikanerna spenderar ju miljarder på sina sällskapsdjur varje år, och jag tänkte att om de fick veta att hundar och katter var hotade, då skulle mattar och hussar säkert börja fundera.”

Javisst, vad är ett människoliv värt jämfört med en valps eller en kattunges i vår civiliserade och upplysta värld? Enligt dem som läst boken kommer den stora massdöden av sällskapsdjur att inträffa redan år 2023, samtidigt som vi kan sörja så där en halv miljon människor som fått sätta livet till på grund av den globala uppvärmningen.

Oreskes framhåller i en intervju i australisk teve att hon inte skriver någon typ av science fiction. Allt är grundat på vetenskapliga fakta som lagts fram av FN:s klimatpanel IPCC. Det enda hon gjort är att försöka visa hur den framtida katastrofen kommer att påverka oss i stort och smått.

I ett annat kapitel målar hon upp en helhetsbild: ”År 2040 var värmeböljor och torrperioder norm. På många håll infördes kontrollåtgärder som vatten- och matransonering och regler om ett barn per familj. I de rikare länderna avfolkades de mest orkan- och tornadoutsatta regionerna. I de fattiga länderna var förhållandena naturligtvis ännu värre: landsbygden i Afrika och Asien avfolkades genom sjukdomar, undernäring och ofruktsamhet…”

Följande år, 2041, drabbades hela världen av missväxt på grund av dittills aldrig upplevda värmeböljor. Resultatet blev våldsamma upplopp i alla större städer när befolkningarna krävde mer mat. Samtidigt drabbades världen av insektsangrepp som ledde till utbrott av sjukdomar som tyfus, kolera, denguefeber och en massa annat otrevligt. Till slut tvingades USA och Kanada gå samman i Nordamerikas Förenta Stater, och i Europa genomförde EU massförflyttningar av invånarna i de södra delarna upp till Skandinavien och Storbritannien.

Oreskes menar också att det s.k. 2-graders-målet redan är överspelat och att vi framöver måste räkna med en global temperaturhöjning på fyra till fem grader. Och som alla troende avfärdar hon uppgifter som att det inte skett någon temperaturhöjning på jorden under snart 20 år som en systematisk och organiserad ”desinformation”.

Professor Oreskes är med andra ord ännu en person som är så fascinerad av sin egen vision om jordens undergång att hon blundar för fakta och känner ilningar av tillfredsställelse när hon kan skrämma upp hund- och kattägare. Förhoppnngsvis slipper vi se hennes bok i översättnng, men det skulle å andra sidan inte förvåna Skeppsgossen om exempelvis Victoria Dyring köpte in en intervju med henne till ”Vetenskapens värld”. Kvaliteten i Naomi Oreskes profetior har ju ungefär samma vetenskapliga tyngd som de flesta av inslagen i det programmet.Källa: Tony Thomas blogg tthomas061.wordpress.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare