Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 10 september 2014

Ban Ki-moons klimatkonferens drar inte folk


Den 23 i den här månaden angör Narrskeppet hamnen i New York. Då har nämligen överhovnarren själv Ban Ki-moon inbjudit till en specialkonferens om klimatförändringarna där världens ledare förväntas komma överens om konkreta åtgärder för att hejda den kommande klimatkatastrofen. Problemet är bara att ett stort antal av gästerna tackat nej…

Så här skrev Ban Ki-moon bland annat i sin inbjudan: ”Jag har rest runt hela jorden för att med egna ögon se verkningarna. Från Arktis till Antarktis, från de lågt liggande öarna i Stilla havet som hotas av stigande hav, till de smältande glaciärerna på Grönland, i Anderna och Alperna. Jag har sett de växande öknarna i Mongoliet och Sahelzonen och de hotade regnskogarna i Brasilien…”

I ett elakt svarsbrev skrev de båda forskarna professor Fritz Vahrenholt och dr Sebastian Lüning att det inte är lämpligt för Herr Generalsekreteraren att flyga jorden runt i sin FN-jet om han vill minska CO2-utsläppen. De framhöll också att atollerna i Stilla havet utgörs av levande koraller som bygger på dem ifall havsnivåerna stiger och att det största hotet mot regnskogarna är att man hugger ned dem för att odla oljepalmer och råvara till biobränslen. ”Det är verkligen något som vi borde vara oroliga över i stället för klimatförändringarna.”

Ban Ki-moon blir allt ensammare I sin kamp mot klimatförändringarna efter snart 20 års stabila temperaturer på vårt klot. Redan i maj tackade Angela Merkel nej till hans inbjudan därför att hon hade andra och viktigare åtaganden (men vilka de kan vara tycks ingen veta). I mitten av förra månaden kom ett liknande besked från indiske premiärministern Narendra Modi och Kinas president Xi Jinping har inte heller tid (eller intresse av) att komma. Och då får vi inte glömma att Kina är världsbäst på att släppa ut CO2, med Indien som god tvåa.

Inte att undra på att överhovnarren fick kalla fötter. I sin nöd försökte han ragga andra delegater och hittade till sist stadens Bonns överborgmästare Jürgen Nimptsch (fotot t.v.) som svarade att han gärna reste till konferensen. ”Därmed var konferensen räddad,” skriver herrar Vahrenholt och Lüning syrligt och tillägger: ”Om nu alla Bonns invånare slog sig samman skulle de kunna kompensera för Indiens och Kinas CO2-utsläpp under de närmaste åren om så där 2 miljarder år.”

De båda forskarna noterar också att intresset för internationella bindande överenskommelser svalnat betydligt efter fiaskot i Doha. Där röstade 144 länder för en förlängning av Kyotoprotokollet fram till 2020 – hittills har dock bara 11 av dem undertecknat dokumentet. Inte en enda av de 28 EU-medlemmarna har gjort det. Men å andra sidan, bland dem som skrivit under förlängningen märks både Mauritius och Mikronesien. Och vad som händer i Paris nästa år vet förstås ingen, men förmodligen blir det ett icke bindande klimatavtal som i bästa fall begraver klimathysterin för alltid.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare