Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 1 september 2014

Många laddstolpar blir det... om alla svenskar körde elbil


Har du tänkt på hur tyst det är om elbilar nu för tiden? Troligen beror det på att bilkonsumenterna fortsätter att nobba dem och att tillverkarna inte vågar satsa på en produkt som ingen egentligen vill ha. En av dem som funderat på saken är teknikjournalisten och debattören Tege Tornvall som gjort en avslöjande analys på Facebook. Skeppsgossen tar sig friheten att citera några valda stycken.

”Varje svensk personbil tankar i snitt 20-25 gånger per år och står 3-4 timmar per år vid en pump för tankning. Om alla i stället vore eldrivna, skulle de behöva ladda 6-8 timmar nästan dagligen vid en laddstolpe eller ett eluttag. Det blir 300-350 laddningar och 1.800-2.800 timmar – per bil.
Av Sveriges 4,6 miljoner registrerade personbilar är kanske 4 miljoner ute i trafiken. De körs i snitt knappt 1.500 mil per år, drar i snitt kanske 8 l/100 km. och tankar ca var 60:e mil. Det blir 20-25 gånger per år och tar totalt 3-4 timmar med tio minuter per tankning.
En överkomlig elbil klarar högst 10-15 mil på en laddning. I praktiken bara 5-8 mil för att inte bli stående. Det minskar den totala körsträckan per år till ca 1.000 mil. Ladda måste man nästan dagligen – alltså 300-350 dagar per år.”

Tege Tornvall fortsätter sifferexercisen så här:

”Vi antar att en halv miljon av totalt fyra miljoner elbilar kan ladda på jobbet och att 1,5 miljon kan ladda hemma, varav kanske en miljon nattetid och en halv miljon under dagar och kvällar. Det skulle kräva två miljoner anpassade eluttag vid bostäder och på arbetsplatser. Resterande två miljoner elbilar måste då ladda vid laddstolpe…”

Om man räknar med 2,5 bilar per dygn och laddstolpe, skulle det krävas nära en miljon laddstolpar! Enligt Tege Tornvall finns det idag ca 6 000 i Sverige och inför valet har regeringen utlovat ytterligare 10 000 stolpar. Det är en enda futtig procent av behovet.

Än värre blir det om man räknar med en bilpark som består av enbart elbilar. Per år skulle dessa bilar behöva laddas ca 10 miljarder timmar vid 3 miljoner stolpar/uttag.


Vill du läsa hela artikeln, gå in på Tege Tornvalls Facebooksida. Läs också hans inlägg om klimatet på www.klimatsans.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare