Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 3 oktober 2015

Klimathicka

I klass med Mengele

Desperationen ökar bland dem som inbillar sig att jordens klimat blir allt varmare ju närmare vi kommer COP21, klimatmötet i Paris i november-december. Svensk tv har i Rapport meddelat att klimatmålet med högst 2 graders temperaturhöjning fram till sekelskiftet inte kan hållas. Troligen får vi räkna med en höjning på 3 grader, säger en klimatforskare i Uppsala. Vilka konsekvenser det kan få för Uppsala med omnejd säger han dock inte. Skeppsgossen gissar att Fyrisån kommer att stiga med en halv meter och ge ökad risk för vattenplaning på Östra Ågatan.

Redan 2012 tog en annan forskare till orda och tyckte på fullt allvar att vi människor skulle krympa för att spara energi och resurser. Denne man heter Matthew Liao och kallas för professor och filosof (å andra sidan kallas ju Henrik Arnstad för historiker, så varför inte). Den här Liaos område kallas ”bioetik”, vilket låter som något dr Mengele kan ha sysslat med i koncentrationslägren. Men att åstadkomma denna reducering av kroppsmassan tycks vara lika svårt som att göra brunögda blåögda. Enligt de senaste rönen är det inte mindre än 697 gener inbIandade enbart för kroppslängden.

Ett annat förslag från denne ”filosof” är att man ska göra framtidens människor allergiska mot kött – detta för att minska runt 15 procent av växthusgaserna som kommer från de pruttande korna. Enligt Liao går det att åstadkomma genom justering av ett par proteiner. Men dessa finns också i mjölk, ägg och fläsk så riskerna med sådana experiment är att folk får allergichocker.

Som om det inte skulle räcka med dessa vanvettiga påfund tycker Liao att man på artificiell väg ska göra oss mer empatiska. Hans idé går ut på att mata folk med hormoner som serotonin och oxytocin och kanske minska mängden testosteron. Skeppsgossen tror inte på någon gud överhuvudtaget men kan ändå inte låta bli att kommentera med ett ”må gud beskydda mänskligheten från sådana dårar som Matthew Liao”.

En om möjligt ännu större dåre är förstås Al Gore som nu går på högvarv för att mobilisera hela horder av nya klimatnarrar. Under de senaste 18 månaderna har han drillat mer än 5000 män och kvinnor, som nu får antas marschera i perfekt takt ungefär som Kim Jong-uns bataljoner. Vid det senaste frälsningsmötet i Florida samlade denne apostel 1000 personer från 80 länder, rapporteras det. Deras uppgift blir att missionera om klimatförändringarna i hemländerna (och ytterligare berika skojaren Gore).  

Till hjälp i indoktrineringen har han sin gamla film plus nya videofilmer som visar hur världen går under. Här är några talande citat:
“Luften är så het att landningsbanorna smälter, översvämningar förstör vägar och broar, metan sprutar upp ur väldiga hål i Sibirien och luftföroreningarna i Kina förkortar medellivslängden med flera år…”

"Inbilla er inte att vi ska kunna fara till Mars och leva i hermetiskt slutna byggnader,” varnade han. ”Vi kunde ju inte ens evakuera New Orleans när orkanen drabbade staden.” Tur som en tokig hade han också, för i samband med mötet var det både supermåne och högt tidvatten, vilket fick en del gator i Miami att översvämmas. ”Forskarna har i många år manat oss att ändra våra vanor, nu talar Moder Natur om det genom att dränka gatorna.” Så talar en man som fått ett delat Nobelpris och därför blir trodd av miljoner dumhuvuden över hela världen.

Men Skeppsgossen har också några positiva nyheter att förmedla den här veckan. Bland annat visar en studie från Arizona State University att ökade regnmängder över Västafrika har räddat hundratusentals afrikaner från hungersnöd och för tidig död. Under 1970- och 1980-talen rådde extrem torka i området som kallas Sahel och sträcker sig från Atlanten till Röda havet. Nu grönskar den här landremsan söder om Sahara, förmodligen på grund av höjda CO2-halter och kraftig nederbörd.

Detta är egentligen en gammal nyhet som går tillbaka till 2011. Men då tystades den ner av de gröna eftersom den inte stämde med deras förutsägelser om ett växande Sahara. Då kallades grönskan för ”en tillfällighet” – vänta bara, snart kommer öknen tillbaka, sade man. Tji fick ni, säger Skeppsgossen nu och dansar regndansen.


I åratal har vi också med matats med falska eller tillrättalagda rapporter om polarisarna som enligt klimatnarrarna bara smälter och smälter. Enligt ett meddelande från Kanada i slutet av förra månaden förblir emellertid havsisen i Nordvästpassagen så tjock och förrädisk att den inte kommer att kunna öppnas för fartyg på flera årtionden framöver. ”Medan alla bara tittar på isutbredningen som lätt kan kontrolleras från satelliter studerar vi isens tjocklek,” förklarar professor Christian Haas vid Yorkuniversitetet. ”Tjockleken är viktig om man vill uppskatta isvolymen och ger oss också en uppfattning om var sommaravsmältningen kan bli som störst.” Istjockleken kan enligt mätningarna variera mellan 1,8 m och 4 m. Det kan tilläggas att forskarna befarar att om det sker en större avsmältning i Arktis så kommer mer havsis att driva in i passagen och proppa till den ytterligare.

Eftersom Narrskeppet ännu befinner sig till havs på väg mot Paris vill Skeppsgossen avsluta med ännu en havsnyhet. Den handlar om de mest fruktade varelserna i djupen – hajarna. Ett australiskt forskarteam har kommit fram till att just hajarna spelar en viktig roll för att hejda (de obefintliga) klimatförändringarna!

Förklaringen ligger i att hajarna sätter i sig mängder av bottenlevande varelser som krabbor, stingrockor och havssköldpaddor och att de därigenom håller dessa populationer i schack. När de här bottenlevande varelserna tillåts föröka sig i stort antal kommer de att virvla upp stora mängder kolföreningar som sedan letar sig upp i atmosfären.

Detta faktum har fått en och annan av Narrskeppets observatörer att dra på smilbanden och fara ut i skämtsamma kommentarer i stil med: ”Tänka sig att hajarna kyler av planeten och sätter stopp för stormar, översvämningar och torka. Vem kunde väl tro det? Krabbor och sköldpaddor däremot förgiftar jorden som de värsta kolbolag. Någon kan väl kontakta Greenpeace och berätta för dem att sköldpaddsäggen tar död på vår planet!”

En och annan drar sig kanske också till minnes att 2008 varnade forskarna för att klimatförändringarna ledde till ett ökat antal hajattacker. Nu räddar i stället dessa vackra rovdjur planeten och dyker kanske till och med upp i Seine för att bli klappade av klimatnarrarna (eller kanske få sig en munsbit).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare