Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 15 maj 2016

Den 6:e juni - en ödesdag för klimatet?


Den 6 juni är inte bara Sveriges nationaldag. Den kan också bli en dag som markerar början till slutet för vår planet. Det säger i alla fall dr Paul Fraser vid Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (Csiro). Omkring detta datum kommer nämligen koncentrationen av koldioxid i atmosfären att nå 400 ppm (delar per miljon).

Det var väl ingen nyhet, säger du kanske. Man har ju mätt upp 400 ppm tidigare… Javisst, men den stora skillnaden är att nu är det stationen på Cape Grim i Tasmanien som väntas registrera värdet. Och just där finns den renaste luften I hela världen.

Värdet 400 ppm kommer – om förutsägelserna stämmer – att ha uppnåtts på bara tre årtionden efter den ”säkra” noteringen 350 ppm. ”När CO2-halten når 400 ppm vid Cape Grim är det inte troligt att den sjunker under detta värde”, säger dr Fraser som kallar ökningen för ”en psykologisk tipping-point” i kampen mot den globala uppvärmningen.

”Tidigare steg CO2-halten med lite över en del per miljon om året. Nu ökar den med 3 ppm per år.”

Cape Grim är en av de tre stora s.k. Baseline Air Pollution Stations i världen, de andra finns i Alaska och på Hawaii.  När de nordamerikanska stationerna mätt 400 ppm vid tidigare tillfällen anses det ha berott på årstidsvariationer och sedan har halterna sjunkit igen. Den allra säkraste mätstationen är alltså Cape Grim i Tasmanien.

Som alltid finns det ett litet hopp för mänskligheten. Om vi fortsätter att hålla nere utsläppen från fossila bränslen, om vi övergår till vegankost och om vi i allt lyder besserwissrarna i FN, Greenpeace och andra organisationer – då kan vi kanske hejda CO2-ökningen i atmosfären. ”Men”, säger dr Fraser, ”det kan ta 100 år innan andelen CO2 kryper under värdet 400 ppm igen.”


Så hissa den svenska flaggan och andas in den koldioxidmättade luften som gläder allt liv på jorden utom dr Fraser och andra klimatorakel. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare