Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 30 maj 2016

Hur ser världen ut om 100 år?

Metropolis som Fritz Lang tänkte sig framtiden.

Människan har alltid älskat att se in i framtiden. Idag är det väl mest klimatet som lockar till de vildaste spekulationer i vetenskapens namn men vid exempelvis det förra sekelskiftet fokuserade spåmännen oftare på tekniska landvinningar och samhällsutvecklingen i stort.

En av dem som gjorde det var civilingenjören John Elfreth Watkins, Jr. i Amerika. Han gjorde en idag rätt roande sammanställning i tidskriften Ladies’ Home Journal, grundad på förutsägelser som gjorts av “Amerikas mest lärda och konservativa vetenskapsmän och filosofer”. Väldigt många av hans förutsägelser har faktiskt slagit in.

Inom ett sekel, före år 2001, skrev denne Watkins att vi skulle kunna resa och kommunicera över stora avstånd. Han talade också om GMO och “ärter stora som betor och jordgubbar stora som äpplen”.

Några vilda djur skulle det inte finnas längre annat än i menagerier. Råttor och möss skulle vara utrotade liksom myggor och kackerlackor. Hästen skulle också vara så gott som försvunnen med undantag för en del ädla raser som användes för kapplöpningar, jakter och nöjesridning – vem behövde väl hästar när automobilerna tagit över? Nötkreatur och får avlades hornlösa och skulle röra sig ”långsammare än ett välgött svin”. All deras energi skulle gå åt till att producera kött, mjölk, ull och andra sådana nyttigheter. Det är ju inte utan att man kommer att tänka på Belgian Blue och andra missfoster avsedda för konsumtion.

Den gode Watkins förutsåg också dagens fixering vid motion och träning. Alla människor kommer att promenera en och en halv mil om dagen, skrev han. Redan som mycket små får barnen träna upp sina muskler med hjälp av lämpliga leksaker och lekar. I skolan kommer gymnastik att vara obligatoriskt ämne. Alla städer har träningshallar. En man eller kvinna som inte kan gå en och en halv mil betraktas som en vekling.

Befolkningen i Amerika och dess besittningar förväntades uppgå till mellan 350 miljoner och 500 miljoner år 2000, en siffra som ligger nära sanningen – man räknar idag med ca 300 miljoner amerikaner. Den genomsnittliga livslängden ökar från 35 till 50 år på grund av att människor flyttat ut från städerna och bor i förorter med ren luft och utan buller. 


Några andra förutsägelser som görs i artikeln:

Det kommer att finnas trådlösa telefoner runtom i världen. Tack vare dem kan också bilder i naturliga färger och med ljud förmedlas – från krigsskådeplatser eller från de stora operahusen och allt däremellan.

Rörpost införs och används för alla beställningar och leveranser av varor.

Ur speciella kranar får framtidens människor varm och kall luft. Ingen behöver längre stiga upp tidigt för att göra upp eld i spisar och kaminer.

Färdiglagad mat kommer att levereras från inrättningar liknande dagens bagerier. Dessa inrättningar liknar dock mer laboratorier än kök och är utrustade med elspisar, skåp med flytande luft för förvaring av livsmedel, diskmaskiner och torkskåp.

Bokstäverna C, X eller Q tas bort ur alfabetet eftersom de är onödiga.

Flygande krigsfartyg och rullande fort kommer att utvecklas. Stora kanoner med en räckvidd på flera mil avfyrar kartescher som kan förinta hela städer. Flygande farkoster används också för civila transporter och av vetenskapsmän som studerar jorden från hög höjd.

Att resa från New York till Liverpool kommer man att kunna göra på ett par dygn med eldrivna ”svävare” som dyker när det stormar och kommer upp till ytan igen när stormen bedarrat.               

Varje man och kvinna får gratis universitetsutbildning efter skolan.

Läkarvetenskapen utvecklas med bland annat mediciner som läggs direkt på huden i stället för piller och med ”osynligt ljus” med vars hjälp läkarna  kan se rakt in i hjärtat.

Odling av grönsaker kan ske året om i stora växthus eller på friland tack vare elkablar som grävs ner i jorden.

Det råder ingen tvekan om att civilingenjören John Elfreth Watkins, Jr var en ovanligt framsynt person. De flesta av hans förutsägelser har ju faktiskt slagit in.

(Bilderna ovan är hämtade ur en fransk serie från slutet av 1800-talet och visar hur tecknarna tänkte sig framtiden.)  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare