Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 5 maj 2016

Sluta låtsas, det blir inte bättre!


Den tyske konstnären René Schute är med sina enkla surrealistiska målningar kanske den som bäst speglar vår samtids dilemma. Hans tavla ”The Pretender” – mannen som låtsas – är en otäck påminnelse om vad som väntar den som vägrar se verkligheten och fortsätter att tro och hoppas.

De flesta är väl överens om att det gamla Europa håller på att läggas i ruiner på grund av invandringen från framför allt Mellanöstern och Nordafrika. Fortfarande klänger sig européerna fast vid upplysningstidens frihetsideal i en naiv tro att även kulturer med helt andra värderingar ska anamma dem. I länder där man 2016 hugger av händer på tjuvar kan ju våra ideal endast uppfattas som mjäkigt mossiga.

I spåren på den muslimska invandringen har följt en otäck antisemitism som vi inte sett motsvarigheten till sedan före 1930-talet. Den är till stor del grundad på Muhammeds läror och även på den ständiga konflikten mellan palestinier och israeler. Oavsett orsaken, är det en motbjudande form av antirasism.

Det finns de som menar att vi står inför ett tredje världskrig eller redan är uppe i det. Det är ett lågintensivt krig där Västerlandet ständigt utsätts för attacker i form av sprängattentat och självmordsbombare. Västerlandet står handfallet, för ett sådant här krig har aldrig utkämpats förut, det ligger alltför långt från våra traditionella föreställningar om vad ett krig är.

Skeppsgossen har aldrig trott på domedagsprofeter men den senaste utvecklingen har börjat rubba hans uppfattning. Bilderna från exempelvis Bryssel och Paris får honom att undra om det längre finns plats för turister och lugna kaféstunder någonstans i det nya Europa.

Det finns vänner här på nätet som uppmanar oss att bunkra upp inför det tredje världskriget. Med plastbackar fyllda med konserver och basförnödenheter och dunkar med vatten som man påstås kunna lagra i sex månader. Tidigare har jag smålett åt dem och kallat dem stollar. Men idag är jag inte lika säker på att de gör skäl för den benämningen.

Tecknen på ett kommande Harmageddon samlas ju i skyn, till och med i form av "chemtrails" som påstås förgifta oss. Människan har alltid varit mottaglig för domedagsprofetior (jämför klimatförändringarna) och hittills aldrig sett dem uppfyllas. Är det månne dags nu?

Men det är inte ett hot som kommer från rymden - såvida inte en asteroid finner för gott att utplåna hela planeten. Nej, det är ett hot som kommer från oss själva och från alla narrar som fortsätter att tro på en Högre Makt, en sketen gud som skapat en sketen värld befolkad av sketna människor. 

Tecken i skyn


<

1 kommentar:

  1. Bäste skeppsgosse,

    Är en annan sjöfarare som just hittat din blogg.

    Själv tror jag att helvetet kommer att bli överbefolkat vid den kommande domedagen. Alla s.k martyrer kommer att bli något till snopna när de upptäcker att det "gått åt h-lv-t- " precis. Tji mödisar, bara grabbarna från Blue oyster bar ��

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare