Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 12 maj 2016

Till "skräpmatens" försvar

Begreppet "skräpmat" används föraktfullt om mat som innehåller mycket socker, fett och kanske salt, på bekostnad av proteiner, fibrer, mineraler och vitaminer. Det är sådan onyttig mat vi får McDonalds och de andra hamburgerhaken och det anses vara dåligt käk.

Bloggaren Luboš Motl menar att sådana definitiva påståenden kan betraktas som pseudo-vetenskapliga. Om man ser till näringsvärdet i de maträtter som serveras skiljer sig snabbmatställena inte så mycket från vad vanliga restauranger erbjuder och det vi äter hemma. Numera finns det ju också som regel en salladsbar på snabbmatställena för den som föredrar vegetariska måltider.    

Men alla tillsatserna då? Det finns faktiskt inga bevis för att maten på t.ex. McDonalds innehåller fler kemikalier eller andra tillsatser än det vi får oss till livs på vanliga restauranger, skriver Motl. Dessutom är resonemanget ologiskt, eftersom såväl våra kroppar som vår miljö består av en massa kemikalier och varje organism kan betecknas som en jättestor kemisk fabrik.

Ett än mer kontroversiellt uttalande av Luboš Motl är detta: ”Det är inte heller sant att socker, fett och salt är onyttigt för oss. Socker och fett är vad våra kroppar söker efter i födan, de är essensen och det huvudsakliga skälet till att vi alls äter. Jämfört med dessa ingredienser är allt annat grädden på moset. Vi behöver först och främst energi eller kalorier och det hittar vi nästan enbart i kolhydrater och fetter”. 

Sedan har vi det farliga saltet. Alla hälsoprofeter försöker inbilla oss att det finns vetenskapliga bevis för att stora mängder salt i kosten skapar hjärtkärlproblem. Var finns dessa bevis som man ständigt refererar till? Många av de undersökningar som gjorts har tvärtom antytt motsatsen. Lite mer salt i kosten tycks vara bra, särskilt för äldre personer.

Luboš Motl summerar: ”Den som tror att han mår bättre av att minska saltintaget med en eller annan nypa kan jämföras med den som tror på det som står i dagstidningens horoskop. Vi bombarderas dagligen med massor av sådana här vidskepligheter. De flesta av oss har varken tid eller kunskaper att kunna sätta sig in ämnet och avgöra om det vi läser är rätt eller fel. Det är mycket enkelt för kroppen att göra sig av med extra salt och om kroppen höjer blodtrycket är det vanligen snabbt och övergående. En annan myt är just att högt blodtryck betyder problem - visst finns det ett samband mellan högt blodtryck och hjärtkärlproblem men det ska inte tolkas som att detta alltid är skadligt för kroppen; det kan finnas en helt naturlig förklaring till att kroppens mekanismer behöver höja trycket under en viss tid.”

Kontroversiellt så det förslår men ännu en indikation på att vi bör ta vedertagna påståenden med just en nypa salt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare