Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 21 oktober 2009

Enkel matematikEder Skeppsgosse är ingen stjärna på det matematiska området, men här kommer i alla fall några enkla räkneexempel som även en skeppsgosse begriper till skillnad från vissa forskare.

Professor Ian Plimer har räknat ut att den mängd energi som vi människor genererar på ett år motsvarar den mängd energi som solen avger varje timme. Vår påverkan på klimatet är med andra ord = 0.

En man som heter David MacKay har också gett några räkneexempel som vi vanliga dödliga kan begripa men som är för svåra för IPCC-anhängarna.

En genomsnitts-europé (hur en sådan nu ser ut) förbrukar 125 kWh per dag för transporter, uppvärmning, tillverkning av produkter och elektrisk ström. Det motsvarar 125 tända glödlampor av den gamla fina sorten.

Det mesta av denna energi kommer från fossila bränslen (och vattenkraft). MacKay tar USA som ett exempel. För att ersätta dessa energikällor med förnybara sådana som sol-och vindkraft plus kärnkraft kommer det att krävas (om vi utgår från att vart och ett av dessa tre energislag står för en tredjedel av 125 kWh = 42 kWh):

o ungefär 80 kvadratmeter solceller per person

o vindgeneratorer som upptar en yta motsvarande hela staten Kalifornien

o 525 st kärnkraftverk (eller ungefär fem gånger så många som det finns i USA idag).

Det är lätt att vara stor i käften när man är grön i hjärnan och predikar omställning till varje pris för att rädda jorden. Intressant nog har en av besserwissrarna, 2007 års nobelpristagare Steve Running gjort ett uttalande som bekräftar våra farhågor (fast det egentligen inte var meningen). Han säger att "vi kan inte minska CO2-utsläppen utan att samtidigt dra ner på vår livsstil till primitiva nivåer" - men vilken politiker vågar säga det högt, undrar den gode professorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare