Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 9 oktober 2009

Mera CO2, tack!

Härom dagen hittade jag ett brev på en av Narrskeppets toaletter. Vem som fått det och varför det hamnat där vet jag inte, men tydligen ansåg mottagaren att meddelandet förtjänade att sluta i en papperskorg på muggen. Det håller jag inte med om, för i brevet från professor Frank J. Tipler vid Tulane University finns fakta som alla klimatdårar borde känna till och anamma.

Här följer brevet i sammandrag (vill du läsa det i sin helhet och i original så kan du gå in på http://pajamasmedia.com/blog


"Koldioxid utgör först och främst näring åt alla växter. Växterna hämtar koldioxid ur luften och använder energi från solljuset för att kombinera CO2 och vatten till glukos, den enklaste sockermolekylen. Koldioxid är också källan till alla organiska molekyler som växterna syntetiserar. Utan koldioxid i atmosfären skulle denna process inte kunna fortgå. Ju mindre koldioxid det finns i atmosfären, desto färre organiska molekyler kan syntetiseras av växterna. Alla djur är beroende av växter för att syntetisera essentiella organiska molekyler. Utan dessa molekyler skulle inte djuren kunna existera. Utan växter skulle det inte finnas någon biosfär.

Blommande växter utvecklades kraftigast när procenten CO2 i atmosfären låg runt 1000 ppm (miljondelar). När procenthalten sjönk till bara 200 ppm för åtskilliga miljoner år sedan drabbades vår biosfär av en katastrof. Växterna försökte då anpassa sig genom att utnyttja den reducerade mängden koldioxid på ett effektivare sätt.

För ungefär 150 000 år sedan trädde en ny art, Homo sapiens, in på scenen. Tack vare sin stora hjärnkapacitet fann människan på ett sätt att hjälpa växterna utvinna koldioxid. Djupt nere i jorden fanns jättelika reserver av kol, olja och naturgas. Felet var bara att dessa reserver låg inkapslade i berggrunden och att kol i denna form inte kunde tas upp av växterna.

Men människorna fann på sätt att föra upp kolet till ytan och att omvandla det till den enda form av kol som växterna kan utnyttja: koldioxid. Tack vare människan är nu procenten koldioxid i atmosfären uppe i nästan 390 ppm. Om mänskligheten kunde fortsätta med sin räddningsaktion i samma takt som nu så skulle CO2-nivåerna återgå till normalvärdena inom bara några hundra år.

Det är därför inget annat än ett fruktansvärt svek mot vår planet att försöka stoppa och till och med minska utsläppen av koldioxid. "Ett förräderi mot planenten jorden" har nobelpristagaren Paul Krugman sagt. De som vill minska användningen av fossila bränslen är inget annat än dödsfiender till biosfären. Så försök med alla medel att stoppa dem!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare