Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 19 mars 2013

Att tjäna pengar på människors godtrogenhet


Journalisten Mark Lynas på brittiska The Observer var en gång en ivrig förespråkare för miljörörelsen men har nu kommit på andra och bättre tankar. Nyligen har han gjort en kritisk granskning av hur ”de gröna” världen över ställer sig till frågorna om kärnkraft och genmodifiering – och ju mer ingående han granskat deras organisationer desto mer förvånad har han blivit över de resurser som exempelvis Greenpeace förfogar över.


“Anti-kärnkraftrörelsen är delvis skyldig till den globala uppvärmningen,” säger han. ”Så gott som överallt där man planerat ett kärnkraftverk har det i stället byggts ett koleldat kraftverk, mycket på grund av kärnkraftsmotståndet. Och i många delar av världen har miljörörelsen lyckats uppnå förbud mot GMO.”

Kommunikationsforskaren och bloggaren Matthew Nisbet i USA har undersökt vilka finansiella resurser som Greenpeace International/Worldwide har till sitt förfogande och hur dessa använts till stoppa den tekniska utvecklingen i framför allt utvecklingsländerna. På plussidan noterar han att Greenpeace i motsats till många andra gröna organisationer publicerar sina bokslut och årsredovismingar på nätet.

Greenpeace International samordnar verksamheten hos nationella avdelningar som Greenpeace USA, Greenpeace Tyskland och Greenpeace Indien. Årsbudgeten 2011 för denna del av verksamheten uppgick till 83 miljoner dollar och intäkterna kommer i huvudsak från medlemsavgifter, gåvor och donationer.

Greenpeace Worldwide, vars budget utgörs av dels Greenpeace Internationals budget och dels budgeten hos de nationella avdelningarna, belöper sig till imponerande 336 miljoner dollar, Av den summan används ca 221 miljoner dollar till aktiviteter och 77 miljoner dollar till insamlingar m.m. I toppen av organisationen sitter välavlönade tjänstemän – så välavlönade att de ibland har kritiserats för att sko sig på godtrogna medlemmars bekostnad.

Många tror att andra liknande organisationer som Världsnaturfonden WWF har en större budget, men så är det inte. WWF drar in 238 miljoner dollar och spenderar 202 miljoner dollar på aktiviteter. Greenpeace har också en betydligt större budget än t.ex. USA:s handelskammare och det amerikanska petroleuminstitutet.

Antalet Greenpeace-anställda uppgår till nära 2 200 personer – av dem finns 1 039 i Europa och 314 i USA och Kanada. Mest pengar drar organisationen in i USA, Holland och Schweiz. Antalet medlemmar anges till ca 2,8 miljoner.

Gör inte det!
Det är dessa penningmaskiner som lurar en massa godtrogna och välmenande människor att satsa på projekt som att stoppa oljeutvinning och förbjuda GMO eller att rädda isbjörnar, tigrar och pandor… Men alla ni som skänker pengar till WWF – har ni någonsin funderat över att istäcket i Arktis nu är så stort att varje isbjörn har en yta motsvarande hela Manhattan att jaga på? Eller att Indien är ett av världens rikaste länder som mycket väl har råd att skydda sina tigrar med egna pengar? Detsamma gäller självklart för Kina och dess pandor.2 kommentarer:

 1. Greenpeace är ingen egentlig medlemsorganisation och långt från våra svenska ideela föreningar. Så här beskrivs det på deras egen hemsida:
  "Alla privatpersoner kan bli gåvogivare hos Greenpeace och ge ekonomiskt stöd men för att kunna bli röstande medlem måste man väljas in av årsmötet. Det finns 20 röstande medlemmar som träffas årligen för att ta beslut i frågor som rör årsredovisningen samt att välja styrelse och nya röstande medlemmar."
  Kusen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite frimureri med Greenpeace och bara de verkligt troende får vara med i den innersta kretsen. Det gör ju inte sällskapet mindre suspekt, eller hur? Stora pengar drar de i alla fall in till verksamheten (och det är väl det saken ytterst handlar om).

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare