Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 14 mars 2013

Genmodifierat ris ger de här ungarna en chans


Genetikern professor Alan McHughen vid UC Riverside i Kalifornien är mest känd för sin bok om genmodifierade livsmedel med titeln ”Pandora’s Picnic Basket” (ej översatt till svenska). I den diskuterar han på ett sakligt sätt möjligheterna och riskerna med GMO (genmodifierade organismer). Genomslaget kunde dock ha varit större, för fortfarande är det Greenpeaceaktivisterna som dominerar debatten och gör allt för att smutskasta Monsanto och andra företag i GMO-branschen.


Skeppsgossen är inte ensam om att undra vad det är som får alla dessa ”jordens vänner” att börja kasta skit på den som talar väl om GMO. Så här skriver Greenpeace på sin svenska hemsida:

”Hållbara och ekologiska jordbruksmetoder gör det möjligt för oss att reparera skadorna av det industriella jordbruket och minska överdriven användning av gödningsmedel, bekämpningsmedel och andra kemikalier i vår mat och miljön. Genmodifierade organismer är inte lösningen på problemen. De genmodifierade grödorna borde inte släppas ut i naturen eftersom det inte finns tillräcklig forskning om vad de har för konsekvenser för miljön och oss människor.”

Professor McHughen skriver i en artikel att rädslan för GMO bygger på kvasivetenskapliga påståenden som människor matats med under många år. Bakom dessa påståenden står ofta individer som tjänar stora pengar på att skrämma upp folk – syftet är i grunden att angripa kapitalismen och det moderna jordbruket. Konsumenterna sväljer lögnerna eftersom de sprids av både press, tv och sociala media. Det man hör och läser i media måste ju helt enkelt vara sant.

På Internet kan vem som helst publicera vad skit som helst. Men när forskare utvecklar en sorts ris som innehåller extra vitamin A och som kan rädda miljoner barn från att bli blinda, då är det ”miljövänner” som får komma till tals och förkasta framstegen. Först efter tolv år har till exempel Filippinerna gett klartecken för användning av detta ”gyllene ris” som ett led i en förbättring av folkhälsan!

Parallellen med FN:s misskrediterade IPCC-panel är uppenbar – och det egentliga skälet till att Skeppsgossen tar upp ämnet. ”FN:s jordbrukspanel menar…att lösningen (på världssvälten) ligger i ett hållbart jordbruk och anpassning till effekter av klimatförändringarna, inte i GMO”, skriver Greenpeace på sin hemsida. I nästa stycke ger man Monsanto en känga: ”90 procent av världens GMO-utsäde kontrolleras av ett enda företag, kemiföretaget Monsanto, som genom patent och kontrakt har övertagit jordbrukares rätt att spara fröer”.

Idag står det helt klart att ekologisk odling mest är en hobby för övervintrade gröna-vågare. Avkastningen är minst sagt ”skitdålig”, vilket leder till ohemult höga priser i konsumentledet. Det är egentligen bara medias överbetalda klimatkramare som har råd att äta ekologiskt och framför allt dricka ekologiskt vin, som ytterligare förvirrar deras intellekt.

Det råder ingen svält i deras kretsar och deras ungar lider inte brist på A-vitamin som gör dem blinda. Därför borde de hålla truten och låta experter som Alan McHughen komma till tals.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare