Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 29 mars 2013

Håller papegojan äntligen på att dö?

Den här stridbare översteprästen börjar kanske tvivla...

Håller klimatalarmisterna på att planera för det stora nederlaget? Det är en fråga som en och annan av oss har anledning att ställa sig, nu när till och med översteprästen James Hansen erkänt att CO2-halten i atmosfären minskat – på grund av vi eldar fler kolkraftverk vilket ökar andelen aerosolpartiklar. Men han vidhåller att det handlar om en tillfällig maskering av uppvärmningen och att de tidigare domedagsprofetiorna fortfarande gäller.


Det tycks trots allt som att han inte längre kan vara blind för verkligheten. Nu pratar han också om en ”gödning av biosfären” som förhindrar våra CO2-utsläpp från att nå atmosfären. Det är väl ingen som ifrågasatt att biosfären lever på koldioxid, oavsett varifrån den kommer.

Att skaffa sig bakdörrar som man kan smita ut igenom när det börjar brännas är ju inget nytt. Politiker gör det ofta så att de slipper ”pudla” men det är ovanligare bland ideologiska eller religiösa ledare. Men som en bloggare skriver ”också sådana tvingas byta färg ibland”. Till skillnad från fanatiker som förväntas dö för sin tro…

Nyzeeländaren Barry Brill är f.d. energiminister och har i en artikel jämfört den sega debatten om människans påverkan på klimatet med Monty Pythons sketch om ”den döda papegojan”. Så här skriver han bland annat: “När man talar om en ‘paus’ i den globala uppvärmningen missbrukar man grovt språket. En ’paus’ förutsätter en obevisad profetia om att den avdöda trenden en dag kommer att återuppstå. Det är inget annat än ett freudianskt önsketänkande. Sedan mätningarna började har vi kunnat noter tre tydliga värmeepisoder – 1860-80, 1912-40 och 1978-96 – men ingen av dessa perioder har betecknats som någon ’paus’… Det är ett statistiskt faktum att uppvärmningen under slutet av förra århundradet nu är historia. Den är väck helt enkelt. Och som Monty Python så övertygande illustrerar med sin sketch är det en väldig skillnad mellan begreppen ”vila” och ”vara död”.

Men inte minst svenska media med SVT i spetsen fortsätter sin klimatpropaganda som om inga nya vetenskapliga rön har gjorts sedan IPCC slog larm om den globala uppvärmningen. Nu påstår narrarna att all kyla och all snö som drabbat hela norra halvklotet i vinter beror på att ismängderna i Arktis har minskat. Som vanligt yrar de i nattmössan (en vanlig företeelse bland passagerarna på Narrskeppet). Den kallaste vintern i USA:s historia var 1978-79 – och just den vintern hade Arktis rekordmycket is!

Den sena och kalla våren med all snö över hela Europa har faktiskt inte lett till de tidningsrubriker som man kunde ha förväntat sig. Ett undantag är den välkände tyske journalisten Ulli Kulke i Die Welt, som härom dagen publicerade en artikel med rubriken “Forskarna varnar för en kommande istid”. I allt fler vetenskapliga tidskrifter avfärdas nu den förenklade endimensionella CO2-förklaringen, skriver han och tillägger att inte ens en fördubbling av CO2-koncentrationen till 2050 skulle få någon dramatisk effekt på klimatet.

Kulke frågar sig om rekordkylan och snön på norra halvklotet “bara är en tillfällighet”. Han menar att oddsen för att det inte är det ökar och att forskarna äntligen börjar inse att andra faktorer som solens magnetiska aktivitet driver klimatet på jorden. Så har nyligen ett par ryska forskare, Basjkin och Galiulin, sammanställt data från en rad vetenskapliga områden och kommit fram till att en kommande istid måste ses som ett alternativt scenario.

Den som känner oro inför klimatförändringarna – och det gör ju majoriteten av världens miljönarrar – får väl fortsätta att ”röka på” för att lugna sinnena. Tro nu inte bara att det är hälsosamt för klimatet! Enligt en rapport från San Francisco skulle en fri marijuanaodling innebära en kraftig ökning av CO2-utsläppen, inte bara på grund av den ökade utandningen från rökarna utan främst därför att det krävs så mycket ljus för att odla plantorna. Enbart i USA svarar inomhusodlingarna för en procent av elförbrukningen i landet, vilket kan översättas till 17 miljoner ton koldioxid per år.

De nödvändiga växthuslamporna drar mer än 500 gånger så mycket el som vanliga läslampor, heter det i rapporten. Lägg därtill förbrukningen hos t.ex. ventilationssystem och luftfuktare. Enbart i Kalifornien, som har runt 400 000 auktoriserade odlare, går ca 3 procent av elströmmen till deras odlingar, vilket motsvarar förbrukningen i hela en miljon hushåll utan maijuanaodlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare