Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 11 mars 2013

Nu skräms de igen, domedagspredikanterna!

Klimatföreställningen fortsätter...Som Skeppsgossen berättat tidigare har media jublat i högan sky över den studie som tidskriften Science publicerat, eftersom den påstår att jorden inte har varit så varm på 4000 år som den är nu. Studien, som gjorts av forskare vid bl.a. universitetet i Oregon, är baserad på “rekonstruerade data” från 73 mätpunkter runt jorden och den motsäger alla tidigare undersökningar, vilka kommit fram till att både den romerska perioden och den medeltida perioden var minst lika varma och troligen varmare än dagens temperaturer.


Peter Clark heter en av medförfattarna till artikeln. Han menar att skillnaden mellan den här studien och de som gjorts tidigare är att denna ger en bredare bild av klimatet, tack vare att data samlats in från så många håll. ”När man bara analyserar en del av världen kan temperaturhistorien påverkas av regionala klimatprocesser som El Niño eller monsunvariationer.”

Clark framhåller också att andra studier som de senaste IPCC-rapporterna anger mänskliga aktiviteter som den främsta orsaken till uppvärmningen under de senaste 50 åren – och inte påverkan av solen eller andra naturliga faktorer.

Undersökningen baseras i huvudsak på fossil ur kärnor från havssediment och jordarkiv. Michael Mann har genom sin ”hockeyklubba” dragit ungefär samma slutsatser som nu presenteras, men dessa har bokstavligen smulats sönder av andra forskare. Och ingen av de här studierna markerar till exempel den medeltida värmeperioden, som numera anses ha varit global och troligen varmare än dagens. Dessutom varade den betydligt längre. Bakom dessa påståenden står 700 forskare vid 400 institutioner i 40 länder.

I den nya omskrivna studien sägs heller inget om att borrkärnor från den grönländska isen visar att Arktis faktiskt var isfritt en gång och att dagens uppvärmning i området ännu inte nått upp till samma temperaturer som rådde i området för 70 år sedan. Sediment från Kamtchatka bekräftar också att sommartemperaturerna i Sibirien en gång var betydligt högre än idag under långa perioder. Mellan 3 700 och 2 800 f.Kr. låg sålunda genomsnittstemperaturen på hela +16,8°C eller 3,8°C högre än idag.

Inte ens Phil Jones vid universitet i East Anglia accepterar de nya kurvorna. Inget som människorna företagit sig för 150 år sedan förklarar temperaturökningen. Halten CO2 i atmosfären började inte stiga förrän långt senare. Den påvisade uppvärmningen under perioderna 1860-1880 och 1910-1940 måste ha haft naturliga orsaker, exempelvis solen.

Nåja, klimatalarmisterna har i alla fall fått nytt bränsle. Redan ser Skeppsgossen vådeldarna tändas – eller är det kanske häxbål för de klentrogna?


De olika värmeperioderna och lilla istiden inte så konstigt att det blir varmare efter en istid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare