Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 15 april 2013

Låt oss slippa välsignat kött!


I samband med hästköttsskandalen har diskussionen om våra livsmedel gått hög. Till och med vår jordbruksminister har förfasat sig. Men samma avsky känner han inte för den ritualslakt som numera försiggår också i vårt land. Enligt honom är det en svensk variant av halal där man inte skär halsen av slaktdjuren utan föregående bedövning och då är den okej. Att slaktaren måste vara muslim och troende och ”välsigna” djuret innan pulsådrorna skärs av tycks inte bekymra vare sig jordbruksministern eller det övriga etablissemanget.


Skeppsgossen vill kalla sig djurvän och tycker att de slaktmetoder som används i västerlandet är så humana som det bara är möjligt. Och vad muslimerna, judarna och jordbruksministern än säger så är halal/kosherslakten inte human. Det är en primitiv metod där det levande djuret tappas på blod under det antal minuter som det tar innan det kliniskt dör.

”Muslimerna i Sverige har genom tolkning av de religiösa reglerna kommit fram till att köttet är halal även om det slaktats enligt svensk lag”, säger Mohammad Fazlhashemi, muslim och professor i idéhistoria vid Umeå universitet i en intervju. ”Djuret måste tömmas på blod. Det finns vissa vätskor och annat i kroppen som betraktas som orena, bland annat blod, som djuret måste renas ifrån innan man börjar skära i det. Då spelar det ingen roll om djuret är bedövat eller inte bedövat”.

Enligt Mohammad Fazlhashemi är det en tolkning som delas av de allra flesta praktiserande muslimer i Sverige, vilka uppskattas till drygt 100 000 personer. ”Det finns en grupp ultraortodoxa som inte gör det, men de är väldigt få”, säger han lugnande.

Skeppsgossen tar sig friheten att citera en kommentar på nätet med anledning av en motion om förbud mot ritualslakt till kommunfullmäktige i Växjö. ”Skillnaden på halal-slakt (svensk modell) och vanlig slakt är ytterst marginell på slakterier som följer djurskyddslagarna. På Kronfågel i Kristianstad innebär det att slaktmaskinen är riktad mot Mecka och jag vill minnas att de har en bandspelare som upprepar att det är i herrens namn. Däremot finns mängder av importerat halal-kött som blivit till enligt traditionella metoder, vilket absolut inte överensstämmer med svenska djurskyddslagar. Man behöver knappast vara islamofob för att motsätta sig dessa metoder. Judarna använder begreppet kosher som betyder precis samma sak och slaktmetoderna är nära på identiska ur djurskyddssynpunkt.”

Halalmärkena på kycklingförpackningarna är små och lätta att missa i butikernas frysboxar. De ser olika ut, vanligast är dock att förpackningen är märkt med en symbol som föreställer den för islam heliga byggnaden kaba. Det garanterar att köttet är halal - tillåtet att äta för muslimer.

Ivars kyckling, som ägs av Sveriges största kycklingproducent Lantmännen Kronfågel, säljer halalslaktat. Jenny Fridh är informationschef på Kronfågel: ”Kycklingarna bedövas enligt djurskyddslagar innan själva slakten äger rum. Produktionsbandet vänds mot Mecka och så skärs halspulsådern av och hjärtat pumpar ut allt blod. Processen övervakas av en rättrogen muslim som ber bönen ’I Guds namn, Allah är den störste’”.

Ivars kycklingar slaktas i Danmark och importeras därifrån till Sverige. ”Produkten är populär och säljs över hela Sverige”, förklarar Jenny Fridh, och understryker att Kronfågel inte utför någon halalslakt här i Sverige.

I likhet med Ivars kyckling slaktas Hannes kyckling, Eldorado bröstfilé, Willys kycklingfilé och Coop X-tras kycklingfiléer i Danmark, enligt samma regelverk för djuromsorg och de islamiska religiösa riterna. Samtliga produkter säljs i livsmedelsbutiker över hela Sverige. Även danska Rose kyckling erbjuder halalkyckling i svenska butiker.

Göran Lennartsson, är teologie doktor i exegetik och verksam vid Pingstförsamlingarnas teologiska seminarium i Uppsala. Han menar att halalslakt är ett arv från judisk kosherslakt och han ser inga teologiska betänkligheter mot att äta halal- eller kosherkött.

Jan Hjärpe är islamolog och prästvigd i Svenska kyrkan. Han ser inte halalslakt som djuroffer.
”Däremot välsignar man djuret och det slaktade köttet i Allahs namn”, säger han.

Enligt Jan Hjärpe råder det oenighet bland muslimer i Sverige. Vissa mindre grupper betraktar inte köttet som halal om djuret är bedövat före slakten.

Det religiösa inslaget i slakten är för en ateist som Skeppsgossen minst lika motbjudande som själva slaktmetoden. På ren svenska (som det brukar heta): Vad fan har Allah eller Jahve med köttet jag äter att göra? Jag tror ju inte på vare sig Gud eller Allah eller Buddha. Jag vill inte ha kött som kontaminerats med religiöst dravel. Inte kosher. Inte halal. Punkt slut.

Det har länge pratats om märkningar av halalslaktade produkter men det tycks vara mest prat. Inte heller livsmedelshandeln verkar bry sig utan blandar friskt. I kycklingdisken hittar vi Kronfågel som inte är halal tillsammans med halalslaktade danska Rose och ICA Basic som har en liten moskésymbol och kommer från Danmark. I köttdisken ligger svenskslaktat kött sida vid sida med importerat dito från Brasilien, Irland och Nya Zeeland, tre länder som numera enbart slaktar på muslimskt sätt. Att de gör det beror förstås på att de då kan tjäna mer pengar och sälja produkterna till Mellanöstern – fast det finns uppgifter om att man inte alltid tar det där med halal så allvarligt vid en del av de här slakterierna och nöjer sig med en märkning.

Vad Skeppsgossen vill se är i första hand en tydlig märkning av alla ritualslaktade köttvaror. Placera dem gärna i en särskild avdelning också, ungefär som butikerna ofta har en sektion för mexikansk mat, thailändskt etc. Frysta halalprodukter kan få ett eget fack i frysarna, det färska placeras lämpligen så långt bort från fläskprodukterna som möjligt. Sådana specialavdelningar för halalprodukter finns enligt uppgift redan ute i Europa i stormarknader som Tesco och Carrefour.

Jag har föreslagit detta i brev till ICA-koncernens kundtidning Buffé men fått ett artigt undvikande svar som hänvisar till att ICA endast säljer nötkött och kycklingar som slaktats enligt svenska bestämmelser. Vilket är en lögn med tanke på allt importerat kött som finns på hyllorna.

Sveriges statsminister i fint sällskap.
Än värre är det ändå att vi nu har ett par halalslakterier i Sverige. Dessa säger sig använda bedövning före strupsnittet, men vem kontrollerar det? Vår mångfaldsvurmande statsminister har till och med besökt ett av de här slakterierna och jordbruksministern har gett det företagarpris.

Som icke-troende konsument har du liten chans att påverka slaktmetoden. Det finns idag över 50 miljoner muslimer i Europa. Enligt en rapport från World Halal Forum 2009 omsatte halalmarknaden 6,7 miljarder dollar per år – men potentialen är mycket större med tanke på att det muslimska medelhushållet i Europa består av 4 – 4,5 personer (jämfört med 1,8 personer för övriga EU-medborgare).

Listor på företag som tillverkar halalcertifierade livsmedel finns på nätet. Här kan nämnas Nestlé SA i Schweiz som är störst i världen på halal och har 75 certifierade fabriker. Försäljningen till muslimska länder uppgick 2009 till 3 miljoner USD. I Danmark är Arla certifierat liksom Tulip och kycklinggrossisten Danpol som levererar till bl.a. McDonalds i hela Skandinavien.

I den nämnda rapporten från WHF heter det: ”Eftersom halalprodukter är till för alla oavsett religion är de perfekta på den europeiska multikulturella marknaden.” I rapporten framhålls också att halalköttet innehåller mindre blod och därmed färre toxiner och bakterier än konventionellt slaktat kött och att metoden trots den negativa kritiken är mindre traumatisk för djuren.

Skeppsgossen tillåter sig betvivla sanningshalten i en sådan partsinlaga. För egen del bojkottar han numera alla de nämnda fabrikaten och uppmanar livsmedelshandeln att betänka att religionsfrihet också innebär frihet från religion.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare