Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 18 juni 2013

Klimathotet hänger fortfarande över oss - fast mindre tungt än för 10 år sen

Varmt blir det - fast inte så varmt som man sa tidigare...

Som Skeppsgossen tidigare rapporterat samlades över 1000 deltagare i Bonn i Tyskland för att diskutera en ersättning av Kyotoprotokollet, som upphör om sju år. De diskuterade strategier för att minska utsläppen av växthusgaser för att hålla den globala temperaturhöjningen under 2 grader.


Extra kol i debatten var det faktum att koldioxiden i atmosfären nu närmat sig den kritiska tröskeln 400 miljondelar. Representanter för utvecklingsländerna påminde också om att de är de mest utsatta för klimatförändringarna. Trots åtgärder som trädplantering hotas exempelvis Filippinerna av stigande tidvatten.

Somliga nationer menade att utvecklingsländerna själva måste ta mer ansvar för sina utsläpp. Det gillade inte Bernaditas de Castro Müller i Filippinernas delegation. ”Vi ska gärna ta vårt ansvar – när vi slutat drunkna!” Hon tillade: ”Det är de nationer som orsakat de historiska utsläppen som måste hjälpa till… Många länder som mitt eget genererar väldigt små utsläpp. Hur ska den som äter ett enda mål mat om dagen kunna minska dem?”

De nu avslutade samtalen ingår som ett steg på vägen till en större klimatkonferens i Paris 2015, då man hoppas kunna underteckna ett nytt klimatprotokoll.

Sabine Bock från Tyskland framhöll sitt lands satsning på förnybar energi som ett föredöme – men sade förstås ingenting om hur den mer eller mindre blivit ett fiasko. Idag har som bekant Tyskland och Danmark världens högsta energipriser, tack vare stängningen av kärnkraftverken.

“Även minsta genombrott i klimatförhandlingarna kommer att kunna mätas i räddade liv”, säger Wael Hmaidan, som är chef för en av världens otaliga klimatorganisationer – i detta fall Climate Action Network. Han är mest sur på ryssarna som enligt honom vill bevisa att landet är en stormakt med rätt att bestämma över utsläppsrätter och annat. Ryssarna vill till exempel bli belönade för att deras gamla lydstater släppte ut mycket mindre CO2 än västländerna.

”Det är fel,” säger herr Hmaidan. ”Utsläppsrätterna handlar inte om vad som varit utan om nu och framtiden. Till och med utvecklingsländerna arbetar för det så varför skulle inte Ryssland göra det?”

Sedan predikar herr Hmaidan det vanliga budskapet: fyra grader varmare och civilisationen kollapsar – men ännu kan vi rädda 100 000 liv eller en miljon liv om minskar våra utsläpp.

Därför måste alla bli miljöaktivister (vilket gud förbjude! Skeppsgossen anm.). Som bevis för att kraftfulla insatser kan få effekt drar han fram ozonhålet som de gröna fascisterna tror att de påverkat genom att få till ett internationellt förbud mot CFC.

Annars är det Kina som man sätter fokus på. Kina är idag den nation som svarar för de största CO2-utsläppen, men landet tycks vänta på initiativ från USA innan man på allvar satsar på klimatfrämjande åtgärder. Och så länge de båda stormakterna tvekar också resten av världen.

Riktigt illa är det förstås också att den kinesiska vetenskapsakademin översatt och publicerat två klimatkritiska rapporter från Heartland Institute i USA, en organisation som länge ifrågasatt påståendena om en global uppvärmning. De 1200 sidorna kritiserar hårt IPCC och lär väl inte få Kina att ändra inställning, tvärtom.

En organisation kallad International Union for the Conservation of Nature varnar för arternas nedgång och fall. Enligt ett pressmeddelande har de räknat ut att mellan en fjärdedel och hälften av alla fåglar är mycket sårbara för klimatförändringarna, liksom en fjärdedel av korallerna och ett kräldjur av tre. Till dessa förskräckande siffror har man kommit genom att kartlägga arternas habitat och beräkna hur de påverkas av kommande ändringar i klimatet. Hittills har ju inte en enda fågelart utrotats på grund av ökande halter CO2, men senare kommer hälften av dem att utrotas, så det så.

Protestägg.
 Om man vill göra något åt klimatförändringarna och samtidigt skaffa sig publicitet kan man göra som den brittiske konstnären Stephen Turner. Han har designat och låtit tillverka ett ägg av trä som han förtöjt i Beaulieu River i södra England. I ett helt år tänker han bo i ägget, som rymmer en säng och kök. Tidvattnet ser till att han somnar gott – och med äggets hjälp hoppas Turner göra fler människor medvetna om den katastrof som väntar oss…

Till sist har signaturen J.R. skrivit en klimatkommentar, som i sin svartsyn överträffar det mesta som Skeppsgossen läst. Håll till godo och njut!

”Det står helt klart att världen redan har passerat den kritiska brytpunkten. Påståendet att vi ännu har tid att stoppa klimatförändringarna är absurt och tar ingen hänsyn till alla de konkreta bevis vi har.

Vi kan inte ersätta de smälta glaciärerna eller den smälta havsisen. Eller stoppa albedoeffekten. Vi kan inte heller tvinga tillbaka jetströmmen i sin vanliga bana. Eller kyla ner världshaven. Eller hejda havens höjning. Eller avlägsna metanet och CO2 ur atmosfären. Eller få bort sot- och kolpartiklarna ur luften.

All den energi som nu släppts lös kan helt enkelt inte stoppas och kommer att accelerera. Vad vi idag ser är de utsläpp vi gjorde på 1980-talet – vi kan inte ens föreställa oss vad som händer när vi konfronteras med utsläppen närmare i tiden. Det innebär att den påbörjade temperaturhöjningen kommer att accelerera för varje år. Åt det kan vi heller inget göra.

En temperaturhöjning med 2 grader har länge varit politiskt acceptabel. Nu heter det att vi ”kanske” kan få en höjning med 4 grader – åter igen en politisk ”kompromiss” som försöker dölja den fruktansvärda sanningen.

Vad som väntar oss är en temperaturhöjning med 8 grader och därmed slutet för allt liv på jorden (utom för de mycket enkla livsformer som kan överleva en så kraftig temperaturökning).

Detta är ovedersägliga FAKTA. Mänskligheten har mindre än 100 år kvar. Innan den utplånas kommer miljarder att dö. Effekterna av klimatförändringarna är redan uppenbara och kräver årligen tusentals liv. Vid halvsekelskiftet 2050 kommer miljoner människor att dö varje år.

Det finns mycket litet tid kvar.”Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare