Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 9 juni 2013

Utpressning?

Regeringssammanträde vid Maldiverna - om 150 år?


Kommer du ihåg Maldivernas korrumperade president som skaffade sig internationell uppmärksamhet genom att påstå att det lågt liggande öriket snart skulle uppslukas av havet? För att demonstrera hur illa det var ställt höll han ett regeringssammanträde på havsbottnen. Strax ställde världssamfundet upp med löften om miljoner dollar. Nu är “De små östaternas allians” (AOSIS) i farten igen och kräver västländerna på pengar som ersättning för “skador på kustlinjerna orsakade av klimatförändringarna”.

Enligt talesmän för Tuvalu, Kiriabati och Maldiverna håller deras nationer på att förstöras av super-orkaner och av världshav som stiger när glaciärerna i Antarktis smälter. Gång på gång har sådana uppgifter klassats som rena lögner av framstående havs- och klimatforskare som Nils-Axel Mörner, men de här utpressarna ger inte upp.

Nu senast har de fått visst gehör för sina krav på ersättning vid FN:s klimatkonferens i Bonn. Därtill har de mage att kräva kompensation inte bara för nuvarande och framtida skador utan också för skador som redan inträffat (ett recept som bland andra Bolivia och Filippinerna prövade vid COP15 i Köpenhamn 2009).


Enligt Craig Rucker på klimatkritiska bloggen CFACT har AOSIS fått draghjälp för kraven av gröna grupper som Climate Action Network. Det rör sig om försäkringar för skador orsakade av stormar som en följd av klimatförändringarna och insamling av information om potentiella framtida katastrofer. Det lär också ha skapats en fond på 100 miljarder dollar redan i Köpenhamn som skulle kunna användas för ändamålet.

Att fastställa vilken industrination som bär skulden till en större tropisk orkan lär dock inte vara så lätt, menar Craig Rucker. Är det USA, Japan eller Australien? Och vem kan avgöra om det var den globala uppvärmningen som orsakade den? Här finns storkovan att tjäna för internationella jurister. En annan obesvarad fråga är varför Kina som numera svarar för merparten av CO2-utsläppen i världen ska komma undan utan att betala sin del.

Självklart är det här initiativet inget annat än ett nytt försök av de giriga ledarna för dessa småstater att pressa pengar av industriländerna. Om de nu vore så illa ställt som de gör gällande så skulle väl inte exempelvis Maldiverna fortsätta att bygga de lyxiga turistanläggningar som Skeppsgossen vid flera tillfällen berättat om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare