Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 24 oktober 2013

Britterna allt tröttare på den gröna vandalismen

De första vindsnurror som rivits i Europa missprydde vackra Yorkshire DalesMotståndet mot vindkraft och annan förnybar (läs ”meningslös”) energi växer i Storbritannien och blir starkare ju fler projekt som planeras och byggs. Ett exempel är den lilla byn Orston i grevskapet Nottinghamshire. På ängarna runt byn planeras nu fyra anläggningar för ”grön” energi. En av dem består av ett par väldiga vindsnurror som helt kommer att förstöra landskapet. 

“Det handlar om grön vandalism med girighet som drivkraft,” säger en av invånarna och pekar på bilderna av en vindsnurra som är fem gånger högre än tornet på byns kyrka. En bit därifrån har man projekterat ett annat lika högt vindkraftverk. På agendan står också en solcellsanläggning med över 50 000 celler och en biogasanläggning i jätteformat.

Anledningen till att så många människor ute på landsbygden nu drabbas är att den brittiska regeringen satt upp målet att 15 procent av landets energibehov ska täckas med förnybar  energi år 2020. För att förverkliga det vräker regeringen subventioner över kraftverksägarna. Förra året betalade man ut hela 1,2 miljarder pund till dem. Det innebär att varje jobb inom vindkraftsindustrin nu kostar 100 000 pund. Och värre blir det – de totala subventionerna beräknas uppgå till 6 miljarder pund 2020.

De flesta av den lilla idyllens invånare är mot projekten och menar med all rätt att släpper man in en aktör så följer andra efter illa kvickt. För här finns ju stora pengar att tjäna. ”Scouter” åker runt och väljer ut lämpliga platser, knackar på dörrarna hos de närboende och berättar att de snart får en spännande granne som bidrar till landets välstånd… Och precis som i Sverige är merparten av lokalbefolkningen rädd för att säga nej.

Många ställer sig mer positiva till solkraftverket än till vindsnurrorna eftersom det blir mer diskret. Och en biogasanläggning måste väl vara bra? Nej, säger en av dem som försöker stoppa exploateringen av idyllen Orston, det handlar likafullt om att industrialisera landsbygden. Enligt planerna kommer exempelvis bara trafiken att öka med minst 8 500 traktorer som ska transportera råvara till verket dag ut och dag in.

”VI HAR FÅTT UTSIKTEN TILLBAKA!” utropade samfällt invånarna i Yorkshire Dales när fyra fula och inte längre fungerande vindmöllor monterats ned. Det är första gången det händer i Storbritannien. I ett par decennier har de abominabla snurrorna förstört det vackra landskapet med sina 75 meter höga torn. De byggdes för att leverera kraft till Chelker-reservoarens pumpstationer trots hårt motstånd från lokalbefolkningen. Nu ville bolaget ersätta dem med två ännu högre vindsnurror men då sade kommunfullmäktige nej.

Enligt en talesman för motståndsrörelsen lär detta vara första gången i Europa som en så stor vindfarm rivits och inte ersatts med nya snurror. ”Det har varit en lång kamp men nu har vi visat att det går att vinna. Under senare år har aggregaten inte fungerat och stått där som rostiga monument över vansinnet.”

När får vi se de första vindkraftverken plockas ner i Sverige? Det kommer troligen att dröja en mansålder om miljömupparna får råda. Svenska vindkraftverk har ju en nära nog obegränsad livstid och de levererar konstant ström, enligt vindkraftsmaffian. Vackra är de också, och inte heller utgör de någon fara för fåglar och andra levande varelser i deras närhet, det intygar både naturvårdsverket och naturskyddsföreningen.

Men kanske kan ”vindturbinsyndromet” bidra till fler överklaganden. Det är 57-åriga Sue Hobart, ägarinna till en blomsteraffär i Cape Cod som fått en läkare vid självaste Harvard Medical School att intyga att hennes trötthet, sömnproblem och öronsusningar orsakat av vindkraftverk i stadens närhet. ”Först irriterades jag av det ständiga svischandet och jag tyckte att de förstörde landskapsbilden”, sa hon i en tv-intervju. ”Men jag kopplade inte ihop anläggningen med mina hälsoproblem.”

Begreppet “vindturbinsyndromet” skapades av barnläkaren Nina Pierpoint efter en privat undersökning av ett större antal människor som tvingades leva i närheten av vindkraftverk. Undersökningen har förstås kallats ovetenskaplig och partisk, men hon anser fortfarande att de psykiska och fysiska besvär som vindkraftverken orsakar hos människor är den gröna industrins ”lilla smutsiga hemlighet”.

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare