Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 13 oktober 2013

Fukushima - en mediakatastrof och inget annat”Låt oss först och främst slå fast att det aldrig inträffade någon kärnkraftsolycka i Fukushima. Att antalet dödsoffer på grund av strålning var noll. Att antalet skadade av strålning var noll. Att privat egendom som skadades av strålning var noll… Alltså skedde ingen kärnkraftsolycka. Däremot basunerade media ut en icke-nyhet därför att det skulle ha kunnat inträffa en större reaktorläcka…”

Den som säger det är den sydafrikanske kärnfysikern dr Kelvin Kemm. I en artikel på www.cfact.org har han avlivat myten om den s.k. Fukushima-katastrofen som ju fortsätter att ältas i PK-media och används som ett argument för att vi ska skrota den mest effektiva och miljövänliga energikälla vi har (näst efter vattenkraften). Skeppsgossen tycker att hans synpunkter är så viktiga att han gärna vill vidarebefordra en del av dem.    

”Reaktorerna i Fukushima kan drabbas av en härdsmälta” hette det media. Javisst, reaktorerna drabbades av en härdsmälta. Vad hände? Ingenting.

Dr Kemm fortsätter: ”Det är märkligt att alla de tusentals människor som dödades av tsunamin i princip nu är glömda medan man fortsätter att varna människor för kärnkraftens farlighet. Var det då någon människa som dog på grund av Fukushima? Ja. Varför? Därför att den japanska regeringen tvångsevakuerade tusentals människor som bodde inom några mils radie från kärnkraftverket. Under evakueringen utsattes många för kraftig stress och dog av bland annat hjärtattacker. Alltså dog människor av hysterin kring Fukushima och inte av strålning.”

Nyligen har det läckt ut spillvatten från Fukushima. Det har visat sig innehålla en mycket liten mängd radioaktivt damm. Media har angett denna radioaktivitet i enheten milliSievert. Och en milliSievert är ett mycket litet mått.

”Om man fördubblar ett mycket litet antal så förblir det ett litet antal”, skriver dr Kemm. ”Det kan jämföras med konstaterandet att igår låg det en tändsticka på fotbollsplanen, idag låg där två. Med andra ord har antalet tändstickor ökat med hela 100 procent på bara 24 timmar. Påståendet är matematiskt korrekt men lika dumt ändå.”

Spillvattenmängden motsvarade något dussin vanliga swimmingpooler. Det handlar med andra ord om “en droppe i havet”.

”Det radioaktiva innehållet var så litet att människor kunde fortsätta bada i havet utan risk”, påpekar dr Kemm och framhåller att allt havsvatten faktiskt innehåller en liten mängd radioaktivitet. Hela vår omgivning är ju radioaktiv och har alltid varit det sedan jorden kom till.

Självfallet är det här svårgripbart för många människor och det har gett upphov till de märkligaste kommentarer på sociala media. Någon påstod till exempel på fullt allvar att personer som bor längs Australiens norra kust kunde drabbas av spillvatten från Fukushima!

Fukushima idag

Dr Kemm igen: ”Under tiden ser Fukushima ut som ett oljeraffinaderi. Man har byggt ett tusental cisterner för det vatten som använts för att kyla ned de förstörda reaktorerna. Ur vetenskaplig synpunkt skulle det bästa vara att släppa ut detta svagt radioaktiva sköljvatten i havet, sedan det som nu lagras i cisternerna filtrerats från radioaktivt cesium. Kvar i vattnet finns då endast små mängder radioaktivt tritium och tritium är faktiskt en del av vattenmolekylen…”

Trots att “tungvattnet” i cisternerna vid Fukushima har en något högre koncentration av tritium än den som finns naturligt i havet, så vågar Japans regering inte släppa ut det med tanke på det ramaskri åtgärden skulle leda till.

”Händelserna kring Fukushima kommer säkert att fortsätta ge rubriker i media. Det är helt enkelt en alldeles för bra historia för att glömmas bort. Men vid närmare eftertanke borde fler inse att Fukushima långt ifrån var en katastrof utan snarare en underbar illustration till hur säkert kärnkraften är.”

Dr Kemm avslutar: ”Fukushima-händelsen visade att också ett äldre kärnkraftverk står pall för naturens hårdaste smällar. Människor som bor runt en sådan anläggning blir varken kokta eller stekta.”

I princip har Kelvin Kemm rätt även om han naturligtvis talar i egen sak. Men det gör också de kärnkraftsmotståndare som gör allt de kan för att misskreditera kärnkraften och struntar i alla de skador som den s.k. förnybara energin åstadkommer på miljö och natur. Stefan Löfvén fegar ur och vill vänta till efter valet med vad han tycker om kärnkraft. Skeppsgossen hoppas att det bara handlar om taktik och att hans flört med miljöpartiet blir kortvarig (de senaste opinionsmätningarna tyder ju faktiskt på att de gröna äntligen har börjat kräftgången).     
 
 ____________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare