Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 18 oktober 2013

Lustiga huset?

Stridshingsten själv


Under den senaste tiden har Skeppsgossen fått sig många goda skratt åt de svenska narrarnas förehavanden. Vår statsminister jämför sig själv med en stridshingst, afrosvenskarna känner sig kränkta över åkleksaker med Afrikabilder på Hemköp och Sven-Bertil Taube censurerar sin fars vistext i Tatuerarevalsen, bara för att där står en rad om ”negrer, skräll och skrik”. Sverige gör sig verkligen förtjänt av öknamnet Lustiga huset – men tyvärr är de karikatyrbilder vi ser i speglarna mer olustiga än lustiga.

Sverige är emellertid i gott sällskap.

Från Palestina rapporteras att de elaka israelerna nu har hittat ett nytt och raffinerat vapen för att sabotera de stackars palestiniernas odlingar på andra sidan den berömda muren. Och vapnet heter klippdassar (hyrax på latin). Enligt palestinierna släpps de små djuren ut av judiska bosättare och gnager i sig allt som växer i ökenjorden. Svåra att jaga är klippdassarna också, eftersom de gömmer sig i sprickor och hål i muren när de jagas. På arabiska kallas de ”Al Wabar Al Sakhri” och palestinierna fick söka ett bra tag innan de lyckades hitta det på Google. Klippdassen omnämns för övrigt redan i Ordspråksboken och får anses tillhöra den inhemska faunan till skillnad från de människor som bor i området.

Klimatnarrarna förnekar sig inte heller. År 2047 blir det så jäkla varmt i världen att 147 storstäder framför allt på den nordamerikanska kontinenten kommer att bli obeboeliga. Om vi inte slutar släppa ut växthusgaser... Men även om vi slutar med sådana dumheter betyder det bara att vi får en frist på 22 år innan det går åt helvete.

Varför aktivisterna valt ju 2047 som slutdatum har gett upphov till spekulationer. En del menar att det beror på att kalendrarna i våra mobiltelefoner slutar det året och det låter ju vetenskapligt underbyggt. Men gamle olyckskorpen Paul Ehrlich ogillar säkert det nya årtalet för han förutsade att mänskligheten skulle gå under redan för 30 år sedan.   


Men alla aktivister är inte överens om dödsåret. Filosofen och f.d. Boomtown Rats-sångaren Sir Bob Geldof sade nyligen i ett föredrag i Johannesburg att världen tar slut 2030 – och att det kanske ändå var en alltför optimistisk siffra. Tänk att den mannen uppnått 61 års ålder utan att bli ett uns klokare!

Apropå gröna aktivister har det nu visat sig att de pyttesmå plastkulorna i tandkräm, body-lotion, hårtvättmedel etc. passerar renhållningsverkens filter och seglar rakt ut i våra vattendrag. Där omvandlas de till godis för småfisk och andra varelser som inbillar sig att plasten är en ny sorts mumsig plankton. Ett nytt hot mot mänskligheten, säger SNF:s Mikael Karlsson i SVT och ser vederbörligen oroad ut. Ja, är det inte klimatet så är det plastkulorna som hotar oss. Eländet tar visst aldrig slut…

Fast vi vet ju sedan gammalt att plast är ett otyg och att det finns enorma ansamlingar av plastartiklar i delar av Stilla havet. Den största av dessa artificiella ”öar” kallas Pacific Garbage Patch och sägs vara större till ytan än självaste Texas. Men finns den verkligen? Vartannat år seglar ett narrskepp till området utan att hitta ”ön”. Det är nämligen så att plast som flyter omkring i havet så småningom sjunker till botten. Och öns centrum är numera utfodringsplats för bakterier och svamp som gillar gammal plast och käkar allt de kan.

Priset som veckans supernarrar tar väl i alla fall de somaliska vetenskapsmän som låser in psykiskt sjuka i ett rum tillsammans med en hyena. I de här trakterna har nämligen hyenan rykte om sig att kunna äta upp onda andar och på så vis “hela” patienterna. Såvida den inte äter upp hela patienten förstås, vilket lär ha hänt vid mer än ett behandlingstillfälle. Trots riskerna är inte hyenabehandlingen billig. En session med en tränad hyena kostar 560 dollar, fullt jämförbart med timpriset för en västerländsk psykiater, skriver bloggaren Daniel Greenfield.

För övrigt kan Skeppsgossen meddela att badsäsongen för isbjörnarna i Arktis nu är officiellt över.   

Politiker har svårt för det här med klimatet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare