Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 30 november 2013

Är du rädd om hjärtat? Akta dig för att äta margarin!


"Våra läckra Becel-margariner är speciellt framtagna med tanke på din hjärthälsa. Därför innehåller de 70 procent mindre mättat fett jämfört med smör.

Det är ingen ände på larmen om livsfarliga livsmedel. Förr var det salt, nu senast varnas vi för fosfor i maten trots att den amerikanska studie som ligger till grund för larmet är minst sagt spretig. Till och med Livsmedelsverket, som ju brukar svälja alla sådana här studier med hull och hår, tonar ner riskerna.

Men hur är det med margarin som omhuldats av myndigheter och dietister och läkare i jag vet inte hur många år? Och varför tillåts Becel fortsätta med sin skrämselreklam om sambandet mellan fett och hjärt/kärlsjukdomar?

 

Häromdagen hittade Skeppsgossen en intressant artikel om margarin på bloggen Helena Palena (www.parnassen.wordpress.com). I artikeln får vi veta allt margarin som säljs i landet tillverkas på en och samma fabrik. Den ligger i Helsingborg, ägas av Unilever och pytsar ut miljontals ton Becel, Flora, Lätta och Milda.   

”Förutom vatten så är den största ingrediensen i svenskt margarin och lättmargarin palmolja. För att kunna odla palmolja röjs det tusentals kvadratkilometer regnskog årligen, där både djurliv och växtliv får betala med sitt liv. När det skövlade området sedan kultiverats och dom odlade palmerna växt färdigt skickas palmerna till ett raffinaderi där oljan genomgår kemiska processer, bland annat blekning. Man häller sedan över oljan i stora pråmar, som ofta fraktat andra kemikalier i samma behållare med undermålig rengöring däremellan.”

För att rena oljan används bl.a. natronlut och fosforsyra. Det fleromättade fettet i oljeprodukten skiljs från det mättade fettet med aceton. Natriummetylat är ett annat otrevligt (och frätande) ämne som tillsätts för att göra fettmassan mer smörlik. Därefter måste massan blekas än en gång.

Finns det bensin i margarinet? Ja, det gör det. Helena Palena igen: ”När Livsmedelsverket för ett antal år sedan analyserade margarinerna Milda och Becél fanns betydande mängder bensin i dessa livsmedel. Dessförinnan hade tillverkaren Unilever kategoriskt förnekat att bensin fanns med i tillverkningsprocessen. Man använder sig nämligen av en extraktionsbensin i många av de vegetabiliska oljorna som tillsätts i smör. Även i sojalecitinet som är en av ingredienserna i margarinet behövs extraktionsbensin för att kunna utvinna lecitinet. Det är extremt svårt att göra sig av med bensinen när den väl är med i margarinet så gränsvärdena för vad som är tillåtet har medvetet höjts rejält av ansvariga statliga verk. Så enligt Livsmedelsverket är det tydligen helt okej för oss att äta cancerogent och allergiframkallande bensin utan att vi vet om det…”

Experten Gunnar Lindgren säger så här: ”Problemet med margarintillverkning är att man försöker imitera ett annat livsmedel – smör. Om man försöker göra ett margarin på ett naturligt sätt av exempelvis olivolja skulle det bli gröngrått, lukta och smaka oliver, samt bli flytande. Skulle man använda naturlig rapsolja skulle det på samma sätt bli gulaktigt, lukta och smaka raps och vara flytande. Vill vi ha ett fast margarin måste vi använda något fast vegetabiliskt – fett exempelvis, kokosfett eller palmolja, men detta skulle smaka och lukta kokos/palmolja och ha en mer skokrämsliknande konsistens.”

Men innehåller inte margarin ”naturlig” rapsolja? Gunnar Lindgren igen: ”Eftersom man så grundligt utplånar de ursprungliga råvarornas identitet kan man inte påstå att margarin innehåller rapsolja. Kvar finns näringsmässigt ’döda’ fettmolekyler utan identitet – ungefär som i symaskinsolja. En analys av ett margarin kan därför knappast ange vilken råvara den är gjord av.”

Det finns åtskilliga forskningsrapporter som visar att margarin är direkt hälsovådligt. Risken för blodproppar ökar hos råttor när man omestrar palmolja. Andra forskare har kommit fram till att smågrisar får förändrad lungfunktion och Elwood 1991 visade ökad risk för hjärtinfarkt hos människan. 

Helena Palena till slut: ”Nästa gång du ser reklamen Om du tänker på ditt hjärta – Ät Becél så gå inte på bluffen! Vill du hålla dig frisk och inte äta bensin, aceton och andra processkemikalier bör du nog sluta med margarin och gå direkt på originalet: Smöret!

Detta är information som borde spridas till den breda allmänheten, tycker Skeppsgossen. Att den inte fått större genomslag beror förmodligen på att margarinproduktion är en lönande storindustri, intimt lierad med ”näringsexperter” och andra förståsigpåare som ser till att myten om det farliga smöret hålls vid liv.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare