Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 12 november 2013

Hur säljer man elbilar? Med makalösa subventioner!

Varje norsk elbil subventioneras med 70 000 euro!
Norge fortsätter att leda elbilsligan i världen om man ser till antalet nyregistreringar. Nissan Leaf heter favoritmodellen i både september och oktober. Marknadsandelen ligger nu på över 5 procent. På ett år har marknaden för elbilar fördubblats, och enligt prognoserna kommer det att rulla 50 000 elbilar i Norge år 2016.

Bakom dessa häpnadsväckande siffror ligger en medveten satsning som får världens miljövänner att se grönt. Beror elbilarnas popularitet då på att norska bilköpare är mer miljömedvetna än andra konsumenter? Inte alls. Den beror till största delen på de kolossala subventioner som staten består med.

Enligt tyska beräkningar subventioneras varje såld bil med otroliga 70 000 euro direkt och indirekt (se http://notrickszone.com/2013/11/07). Hur hänger nu det ihop?

Först och främst slipperden norske elbilsköparen accisen som är hela 25 procent på vanliga fordon. Han eller hon slipper också betala införselavgifter och registreringskostnader, och i deklarationen får elbilsägaren göra större avdrag än andra bilägare. Elbilar slipper vägtullar och broavgifter liksom färjekostnader. Och i städerna kan elbilsförarna utnyttja bussfilerna. Vid de statliga elstolparna laddar man batterierna gratis.

Sammanräknat innebär alla dessa subventioner att Norges skattebetalare bidrar med 70 000 euro per elektrisk bil. Snacka om nationalekonomiskt vansinne!

Som en och annan påpekat är det ju smått ironiskt att Norge blivit ett så rikt land på olja och gas att man nu kan bereda vägen för elbilar. Amerikanerna är avundsjuka på norrmännen, och där har man räknat ut att motsvarande subventioner till landets 250 miljoner bilar skulle kosta astronomiska 12,5 triljoner dollar

Hur ska man någonsin få folk att köpa elbilar om det behövs sådana enorma subventioner för att göra dem attraktiva? Sanningen är ju att moderna motorer för fossila bränslen ger bättre ekonomi totalt sett och att Mattias Goldman och hans gelikar runtom i världen får fortsätta att titta mot stjärnorna efter vettiga alternativ till den gamla ottomotorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare