Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 28 november 2013

Den gröna energins offerDuke Energy heter ett amerikanskt företag i vindkraftbranschen som arbetar i bland annat staten Wyoming. Där finns det gott om rovfåglar, inte minst kungsörnar. Åtskilliga av dessa  hackas i småbitar när de kommer in i suget från turbinpropellrarna. 

Kungsörnen är inte fridlyst i USA men den skyddas av andra lagar. Efter många rättsliga turer har Duke Energy nu dömts till en miljon dollar i böter. Därtill förbinder sig företaget att stoppa vindsnurrorna så fort örnar samlas i närheten av dem, något som ska ske med hjälp av sofistikerade radarsystem lånade från militären.

En fråga infinner sig osökt - när får vi se Vattenfall eller några av de andra svenska fågelslaktarna dras inför domstol för sina gärningar?

Apropå gröna energislag, talas det numera om en “tratteffekt” i anslutning till solkraftverk. Det tycks som om de stora speglarna lockar till sig miljontals insekter som steks när de kommer i kontakt med dem. När flyttfågelstrecken drar över solkraftverken vill de gärna få sig ett skrovmål på de nygrillade krypen och blir då själva grillade.

Bland insekter som hittats fastbrända på solpanelerna i Kalifornien märks också flyttande monarkfjärilar och trollsländor. Observationer har gett vid handen att flockar av småfåglar upptäcker insekterna på speglarna med samma katastrofala resultat – såvida de inte faller offer för rovfåglar som i sin tur allt oftare möter döden på speglarna.

”Om man har en anläggning som lockar till sig en hel kedja av bytesdjur och skadar eller dödar andra individer i kedjan, då har man skapat ett ekosystem som attraherar en rad olika arter och kan liknas vid en stor dödsbringande tratt”, heter det i en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare