Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 13 april 2016

Det är många som borde skämmas


Media Research Center (MRC) är en organisation på den amerikanska högerkanten som tagit som sin uppgift att kritiskt granska liberala media. Man må tycka vad man vill om detta, men i USA liksom i Sverige har vänstertyckandet gett journalistiken en tydlig och obehaglig slagsida. Kanske borde svenska journalister följa de råd som MRC ger när det gäller rapportering om miljöaktivism och kändisars samhällsengagemang.

• Behandla kändisarna hederligt: Kändisskapet innebär inte per automatik att en kändis ska ha en plattform för sina miljöåsikter. Journalisterna måste inse att bara för att någon är en kändis så är han eller hon också väl insatt i ämnet. Deras påståenden måste utvärderas och granskas lika noggrant som alla andras.

• Välj inte ut dina nyheter: Enligt de amerikanska journalisternas "Code of Ethics" bör journalisten "arbeta för ett öppet utbyte av åsikter, inklusive sådana som befinns motbjudande". Det är en journalistisk skyldighet att analysera gruppers och enskildas bakgrund över politikens hela spektrum. 

• Var en riktig journalist och granska kritiskt de kändisar som deltar i klimatdebatten. Låt dig inte bländas av deras kändisskap. Media ska låta dem ta ansvar för sina handlingar som alla andra och inte blunda när deras livsstil motsäger deras offentliga uttalanden.

Dessa punkter har MRC haft som ledstjärna när de granskade Hollywoods klimataktivister. Tolv av dem som påstår sig kämpa för jordens överlevnad och mot den globala uppvärmning som vi inte sett något av på snart två decennier har klätts av inpå bara skinnet: Leonardo DiCaprio, James Cameron, John Travolta, Al Gore, Arianna Huffington, Matt Damon, Ian Somerhalder, Woody Harrelson, Julia Roberts, Gwyneth Paltrow, Mark Ruffalo och Cameron Diaz.   

Men, säger de som jobbat med rapporten, alla hycklare finns inte med här. En man som Arnold Schwarzenegger pendlade t.ex. 45 mil flera gånger i veckan med sitt privata jetplan, och Paul McCartney lät en gång flyga in en Lexus hybrid-bil från Japan till England. Strings fru Trudie Styler erkände faktiskt 2008 att gruppen Police smutsade ner jorden värre än de flesta under sin jorden-runt-turné. 

I Sverige har vi väl inte riktigt samma debatt när det gäller klimatet (den får Johan Rockström numera sköta alldeles på egen hand, tycks det) men väl ifråga om invandringen. Henrik Schyffert har ju trampat i klaveret – eller snarare pizzan – när han påstod att en flykting inte kostar den enskilde medborgaren mer än några pizzor och Malena Ernman har svårt att hålla tyst mellan ariorna. Ingen av dem lever som de lär i sina lyxvillor och paradvåningar långt från flyktingförläggningarna.  

En gång hette det just ”lev som du lär” men det är ett talesätt som helt fallit ur glömska i dagens kändisvärld.
1 kommentar:

  1. Tack för de illustrationerna av sådant hyckleri, som vi nu blivit vana vid att se.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare