Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 29 april 2016

Olyckskorpar och falska profeter


Många tror fortfarande att mänskligheten kommer att dö ut till följd av klimatförändringarna någon gång i framtiden. Under alla de år som Skeppsgossen ägnat åt att rapportera om de faror som hotar Narrskeppet på dess gungiga färd mot framtiden har det framträtt en rad olyckskorpar som högljutt kraxat i vetenskapens namn.

Särskilt på 1970-talet var det vanligt med sådana här domedagsprofetior. Nu – 30-40 år senare – sitter vi med det berömda facit i hand och kan konstatera att profeterna hade så fel att de borde ställa sig i skamvrån och skämmas. 

En av de här narrarna var Nobelpristagaren och biologen dr George Wald. Han sa 1970 att vår civilisation snart skulle gå under om vi inte omedelbart tog itu med alla problem som hotar människosläktet. Tidpunkten för dödsfallet är nu passerad med 16 år.

Mer specifik var bland andra dr Paul Ehrlich som förutsade att världen skulle drabbas av massvält. Från 1970 räknat kommer varje år 100-200 miljoner människor att dö av svält, påstod han, och särskilt England av alla länder skulle drabbas så hårt att nationen skulle gå under 1980. Hur står det egentligen till i hjärnvindlingarna hos dessa s.k. forskare som har höga poster vid stora universitet och okritiskt citeras i media?

England må så vara, Albion ingen fara, men Indien då? En viss professor Peter Gunter var övertygad om att svälten skulle börja i Indien och därifrån sprida sig till andra asiatiska länder. År 2000 skulle katastrofen drabba Central- och Sydamerika. Idag är Indien en av världens största exportörer av jordbruksprodukter och de flesta invånare kan äta sig mätta.

Sedan var det luftföroreningarna. Enligt olyckskorparna skulle alla storstadsmänniskor bli tvungna att gå omkring med gasmasker och hälften av det infallande solljuset skulle stängas ute på grund av all industrirök och alla bilavgaser. Enligt WHO har luftkvaliteten förbättrats överallt i världen så också på den punkten fick forskarna tji.

”Peak oil” var ett kärt ämne på undre däck. Enligt en massa professorer och miljövänner hade vi nått gränsen för hur mycket olja Moder Jord ville dela med sig. Ekologen Kenneth Watt målade upp en dyster framtid: ”Du åker in på macken och ber om full tank och får till svar att tyvärr finns det ingen mer bensin”. Detta skulle utspelas redan år 2000. Idag vet vi att det finns ett överflöd av olja och att USA är i det närmaste självförsörjande medan andra oljenationer har svårt att bli av med sin olja på världsmarknaden.

Nästa gång du hör ”forskarna” förutspå att då och då är katastrofen här så gör du bäst i att slå dövörat till. Deras agenda är inte längre att försöka förklara och vägleda utan numera är de direkt eller indirekt avlönade av mäktiga miljöorganisationer som Greenpeace, WWF, Jordens vänner och allt vad de heter. Forskarnas uppgift blir att ge trovärdighet åt de överdrivna påståenden som de gröna ”räddarna” slänger ur sig för att kunna ta kontroll över människor och resurser och skapa en ny världsomfattande diktaturstat – eller New World Order som den brukar kallas.  


(Ett underlag till den här artikeln är Andrew Folletts krönika ”7 Enviro Predictions From Earth Day 1970 That Were Just Dead Wrong” publicerad av Daily Caller News Foundation www. dailycallernewsfoundation.org)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare