Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 7 april 2016

“Die Lügenpresse”

“Die Lügenpresse” (lögnpressen) kallar demonstranterna i Dresden de vinklade eller direkt falska nyhetsrapporter som allmänheten matas med i tidningar och tv. Varje måndag protesterar tusentals tyskar mot medias likriktning och brist på objektivitet. Några motsvarande protestaktioner ser vi ju sällan i Sverige, där i stället ”alternativa media” som Avpixlat, Fria tider och Exponerat får alltfler läsare.


En som uppmärksammat ”lögnpressen” är dr Klaus L. E. Kaiser, forskare med kemi som specialitet och flitig debattör i bland annat klimatfrågor. Som exempel på medias förfalskning av verkligheten nämner han ett foto som publicerats i Frankfurter Allgemeine Zeitung – fotot illustrerar en artikel med rubriken “Ingen vill ha brunkol” och visar ett kolkraftverk i Brandenburg. Bildtexten lyder: ”Fotot visar tydligt hur smutsiga kolkraftverk är – och den elenergi de producerar!”


“Är det verkligen så att kyltornen på det här kraftverket släpper ut en massa svart rök som syns milsvida omkring?” frågar sig Klaus Kaiser. ”Avgör själv sedan du tittat på en bild av samma kraftverk från Google Earth Pro… Den visar inga svarta rökmoln utan idel vit vattenånga.”

Varför gör media så här? Syftet är naturligtvis ett led i den universella kampanjen mot fossila bränslen som ju påstås utgöra ett hot mot vårt klimat och hela mänskligheten. Vem kommer inte ihåg den photoshoppade bilden av den ensamma isbjörnen på isflaket som WWF försökte inbilla oss var klippt ur verkligheten?   

Manipulerade bilder i propagandans tjänst är ju ingen nyhet. Några kända exempel är männen som äter lunch på en stålbalk 30 våningar upp i Rockefeller Center (med ett golv någon meter nedanför), flagghissningen på Iwo Jima med en noga regisserad bildkomposition och Robert Capas berömda foto av en spansk regeringssoldat som träffas av en kula, också den troligen regisserad… Och härom året förfasade vi oss över den lilla pojken Alan Kurdi som låg död på stranden mellan några klippor men flyttades till en öppen strandsträcka för en bättre
bild.

IS har också varit skickliga i att utnyttja framför allt filmbilder för att enrollera nya medlemmar och illustrera vad som händer när man inte underkastar sig Allahs påbud. Ett annat fenomen är vad som kallas ”Pallywood”. Det är Hamas som låter spela in ”reportage” som de påstår visar israelernas framfart på Gazaremsan. Statister använder fejkat blod, en ambulans finns alltid klar att hämta skadade och handkameran förmedlar den rätta dokumentära känslan (googla ”Pallywood” om du vill se exempel).

Idag kan vi inte ens lita på omskrivna avslöjanden som de nu aktuella ”Panama-dokumenten”. Vem har betalat alla dessa grävande journalister för deras långa och idoga arbete? På Narrskeppet viskas det om Henry Ford Foundation, Rockefeller Foundation och Kellogg Foundation. Och främst George Soros och hans Open Society Foundations. Vad har dessa storkapitalister för intresse av att kartlägga andra och mindre bemedlade kapitalisters undanstoppade skatter?


För att travestera Shakespeare är det inte bara Danmark som stinker ruttet. ”Die Lügenpresse” är numera så etablerad att det blir allt omöjligare att skilja mellan vad som är sanning och fakta och vad som är lögn och förbannad dikt.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare