Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 16 april 2016

Ditt liv hänger inte på fiktiva kolesterolvärden

Skeppsgossen har då och då skrivit kritiska inlägg om andra företeelser än klimatet och någon enstaka gång fått en kommentar… Ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat (ifall vitsen tillåts) är sambandet mellan högt kolesterol och hjärtinfarkter. De flesta av dagens läkare tror på ett sådant samband, men det finns också läkare som går mot strömmen och något förenklat menar att först kommer hjärtinfarkten och då sätter kroppen till alla klutar inklusive kolesterol för att reparera skadorna.

Ibland dyker det upp rapporter som bekräftar att det egentligen inte finns något samband mellan högt intag av fetter och höga kolesterolhalter. Den som övergått till omättade fetter (vegetabiliska) får visserligen lägre kolesterolvärden men det innebär inte per automatik att risken för hjärtkärlproblem minskar och att man lever längre.

Om detta kan man läsa i ett färskt nummer av British Medical Journal (se länk nedan). I artikeln refereras en studie från universitetet i North Carolina där en forskargrupp gått igenom resultaten av en 45 år gammal studie kallad The Minnesota Coronary Experiment (MCE). I den följdes 9,423 patienter vid statliga mentalsjukhus och vårdhem under en period på upp till fyra och ett halvt år. En grupp åt endast mat tillagad med majsolja medan kontrollgruppen fick en diet som var rik på mättat fett.

Nu kommer det intressanta – de deltagare som hade de lägsta kolesterolvärdena I blodet löpte också en större risk att dö i förtid än personerna med höga kolesterolvärden.

Detta är i och för sig inte sensationellt eftersom andra studier kommit till samma resultat. År 2013 genomfördes en liknande undersökning kallad The Sydney Diet Heart Study i Australien och den visade också på att högt kolesterol inte leder till för tidig död.  

De amerikanska forskarna gav sig inte utan fortsatte att leta upp liknande studier och fann att alla pekade åt samma håll, men att de ofta aldrig publicerats eller diskuterats i fackpressen. Man kan ju undra varför… North Carolina-forskarna summerar: ”Detta visar på att det inte finns några fördelar med att ersätta mättat fett med vegetabiliska oljor som är rika på linolsyra. Påståendet att det skulle vara det tycks i huvudsak grundat på ej publicerade studier.”
  
Forskarna säger också att ett litet intag av linolsyra är viktigt för vår hälsa men att stora mängder inte är naturligt i vår kost – och att det också finns studier som påvisar ett samband mellan biprodukter av linolsyra och exempelvis kroniska smärttillstånd.

Forskning som denna tas inte emot med öppna armar av läkemedelsbolagen som dragit in miljarder och åter miljarder på obehövliga kolesterolsänkande preparat och självklart inte heller av margarinindustrin som länge försökt inbilla oss att margarin är nyttigare för hjärtat än smör. Är du själv en av dem som ängslas över höga kolesterolvärden tycker Skeppsgossen att du ska hänvisa till den här studien och alla andra undersökningar som visar på samma resultat när du träffar din läkare nästa gång.

Ditt liv hänger inte på några fiktiva kolesterolvärden.    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare