Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 16 april 2012

En gång hybridbil, det får räcka!

Hybridbilar säljer fortfarande i USA, men enligt en enkät som gjorts av Polkinstitutet visar det sig att de flesta som köpt en sådan bil inte kommer att göra det igen. Bara 35 procent av hybridbilägarna valde en likadan bil när de bytte in sin gamla.


Om man räknar bort de superlojala köparna av Toyota Prius så sjunker suget efter en ny hybridbil till under 25 procent.

Särskilt intressant är det att konsumenterna i södra Kalifornien och Seattle i staten Washington, där försäljningen av hybridbilar varit störst, inte visar större benägenhet att köpa ännu en hybridbil än bilköparna i landet i övrigt.

Det finns enligt experterna många förklaringar till det svala intresset för hybridbilar. Många av dem som investerade i rena elbilar har lämnat hybridbilar i inbyte. Osann reklam är ett annat skäl. Honda har till exempel stämts för att bränsleförbrukningen för Civic-hybriden är högre än reklamen säger. Andra källor pekar på att intresserade bilköpare jämför de dyra hybriderna med konventionella bränslesnåla modeller och till slut hellre väljer dem.

Hybridbilar utgör nu bara 2.4% av den totala nybilsmarknaden i USA, en minskning från 2,9% år 2008. Toyota är fortfarande det mest sålda fabrikatet med över 136 000 bilar förra året. Ford Fusion sålde bara 11 000 bilar.

För de eldrivna bilarna går det som Skeppsgossen tidigare rapporterat ännu sämre. Chevrolet Volt tillverkas inte längre, lyxbilen Fisker Karma (made in Finland) slutade fungera vid en testkörning och någon ekonomiskt försvarbar lösning på batteriproblemen finns ännu inte.
Redan 1906 insåg bilisterna att elbilar var opålitliga. Den här mannen tog det säkra före det osäkra efter att ha blivit stående på hemvägen då batterierna i hans Columbia gav upp. Han spände helt enkelt hästibus framför elbilibus...    Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare