Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 12 april 2012

Maldiverna bygger ut

Holländske arkitekten Koen Olthius med en bit av den växande ögruppen 

För inte så länge sedan hette det att Maldiverna skulle dränkas på grund av stigande havsnivåer. Idag är det annat ljud i skällan. Nu håller nämligen de styrande i öriket på att bygga en jättestor internationell flygplats och en 18-håls flytande golfbana!


Waterstudio heter en holländsk arkitektfirma som presenterat en rad lösningar för kuststäder och öar som ligger i farozonen när den påstådda globala uppvärmningen slår till på allvar. För Maldiverna har arkitekten Koen Olthius ritat på ett helt nätverk med flytande öar som inte bara ger plats för en golfbana utan också för hotell, kongresscenter, båthamn och lyxvillor.

De konstgjorda ”öarna” består av en sorts betongpontoner med flytelement av skumplast. De kan sammanfogas som Legobitar och hålls på plats av stålkablar. Också golfbanan är uppbyggd på detta sätt med två eller tre hål på varje ”ö” och förbundna med undervattenstunnlar. Hela härligheten kostar så där en 500 miljoner dollar – och pengarna kommer från staten och privata investerare.

Det var ju inte så länge sedan den nu avsatte presidenten Mohamed NilsNasheed påstod att öriket var dödsdömt och letade efter ett land dit befolkningen kunde flytta. För det behövdes förstås en massa pengar som han hoppades att det internationella samfundet skulle bestå med.

Sedan Nasheed försvann har tydligen pengarna strömmat till ändå och Maldiverna satsar nu på en fortsatt framtid i havet. Den svenske experten på havsnivåer dr Nils-Axel Mörner har därmed fått en indirekt bekräftelse på att han hade rätt när han sade att det inte fanns någon risk för att öriket skulle dränkas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare