Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 2 maj 2013

Ekosocialisterna och drömmen om en värld för bobos


Den 20 april hölls en ”ekosocialistisk konferens” i New York. Den samlade ett helt stim av narrar (sistnämnda ord kan ersättas efter tycke och smak) och de uttalanden som läckt ut från konferensen får Skeppsgossen att ta sig för pannan.

Eller vad sägs om detta: ”Kapitalismen försöker förstöra vår planet, men folket reser sig till motstånd”. Det var de grönas presidentkandidat 2012 som fällde det yttrandet. Hon heter Jill Stein och menar att Obama har svikit folkviljan och låtit kapitalisterna fortsätta sitt förstörelseverk. Som ett exempel nämnde hon den omdiskuterade olje- och gasledningen Keystone XL från Kanada till Texas.

Abbie Bakan, genusforskare vid Queen’s University i Ontario, berättade under konferensen om en fallstudie gällande den israeliska regimens behandling av palestinierna. De har enligt honom utsatts för ”långvarig miljörasism”. Paroller som ”få öknen att blomma” har en underförstådd betydelse i stil med att ”den goda jorden kan bara komma från koloniala projekt”.

Vilket får Skeppsgossen att fundera över palestiniernas situation, som väl inte enbart kan skyllas på Israels agerande. Om palestinierna bestämde sig för att leva tillsammans med israelerna i fredlig samexistens så skulle de ha det lika bra som israelerna. Eller som Golda Meir en gång sade: ”När palestinierna älskar sina barn mer än de hatar oss, då får vi fred.”

Pascal Bruckner heter en framstående filosof som givit ut en bok om “miljökatastrofism” med titeln “The Fanaticism of the Apocalypse”. I den hävdar han bland annat att katastrofidéerna har efterträtt idéerna om framsteg och att rädslan för framtiden nu anses som en positiv egenskap. Vi bör vara som barn och alltid lyda den upplysta eliten. Eliten är förstås miljöfascisterna, dessa jordens vänner som idag är mänsklighetens fiender och som gör allt för att skapa en värld anpassad för ”bobos” (= bohemiska borgarbrackor).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare