Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 16 maj 2013

Om våra lungor, insekter och den kommande istidenTidningen New Yorker frågar sig med all rätt att eftersom allt som avger koldioxid måste ersättas med koldioxidfria alternativ – betyder det att vi måste hitta ett alternativ till våra lungor också? Så här fortsätter artikeln i sammandrag:


“Vi står inför ett kollektivt misslyckande… Aktivisterna har misslyckats. Moraliskt har vi alla misslyckats: ett problem skapat av världens rika kommer nu att krossa världens fattiga… Vi måste skapa städer som klarar en framtid med fruktansvärda oväder. Men att försöka lösa problemet med klimatförändringar genom FN är som när en ensam liten människa med olivolja på händerna försöker dra upp en val ur havet. Personliga uppoffringar är okej för oss västerlänningar, Vi kan cykla, släcka lamporna och sluta äta så mycket kött. Men varje dag ökar antalet människor i världen som vill ha bilar, elektriskt ljus och kött – och vi som skapat problemet kan inte lösa det genom att begära att andra ska avstå.”

För 450 miljoner år sen upplevde jorden en istid. CO2-halten i atmosfären uppgick då till mellan 2000 och 8000 ppm (idag är noteringen bara 400 ppm). Enligt James Hansens teorier så skulle allt liv på jorden ha varit utrotat innan det ens uppstod.

University of East Anglia fortsätter med sina skrämselartiklar. ”Två tredjedelar av alla växter och hälften av allt djurliv kommer att förlora hälften av sitt utbredningsområde fram till 2080... mångfalden kommer att drabbas nästan överallt.”

En FN-rapport presenterar en ny lösning på klimatproblemen. I stället för kött kan vi börja tugga i oss insekter. Getingar, skalbaggar och andra insekter är idag ”under-utnyttjade” som människoföda. Därför förordar rapporten insektsodling som en framtidssyssla. ”Insekter finns överallt och förökar sig med stor hastighet och deras ekologiska fotavtryck är försumbart”, heter det i dokumentet som också innehåller en näringstabell.
Av den framgår särskilt fjärilslarver är rika på protein och järn, medan tordyvlar och deras släktingar innehåller massor av kalcium. Så mackan här ovan är kanske äcklig - men NYTTIG!
Men skit samma om vi tuggar insekter eller inte – isen i Antarktis kommer ändå att utbreda sig över jorden och täcka vår planet i november 3054. Den växer nämligen med hela 330,000 km² per år och har nu varit mer utbredd än någonsin under 534 dagar i följd. Enligt klimatforskarnas modeller – och dem måste vi ju tro på, eller hur? – betyder det att alla världshav är istäckta i just november 3054. Med andra ord något att se fram emot för alla som gillar att åka långfärdsskridskor.

Jorden runt på skridskor - en möjlighet i november 3054?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare