Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 22 augusti 2013

Låt dig inte luras av Bauhaus solcellsdrive!
Annonsen ovan är hämtad ur byggmarknaden Bauhaus senaste katalog. Enligt Skeppsgossens mening handlar det om ett ovanligt fult bondfångeri som kan klassas som vilseledande marknadsföring.

Om man tar det billigaste alternativet kan man köpa ett solcellspaket för 64 000 kr. Solcellerna upptar en yta på 26 kvadratmeter och ska enligt reklamen generera 4kW elström.

Under förutsättning att solen skiner dygnet runt stämmer kanske siffran, men i vårt klimat lär effekten sjunka till kanske hälften i årsgenomsnitt. Man brukar säga att normalvillan förbrukar 20 000 kW per år – alltså 10 gånger mer än vad de här solcellerna presterar.

Med dagens elpriser kostar 20 000 kW omkring 20 000 kr per år. Solcellerna kan med sina 2kW leverera en tiondel av totalförbrukningen, motsvarande 2 000 kr i reda pengar. Det är förtjänsten som en villaägare kan göra på ”smart grön el”. Det tar med andra ord runt 30 år för villaägaren att tjäna in kostnaden för solcellerna – och 30 år brukar anses vara den maximala livslängden för solceller!

Exemplet ovan förutsätter att villaägaren själv installerar paketet. Anlitar han Bauhaus installatörer tillkommer i det nämnda exemplet en kostnad på 20 000 kr. I många fall blir den dessutom mycket högre – för arbete på hög höjd över 3 meter(!), håltagning i eternit, skylift etc. debiteras extra. Om vi nöjer oss med 20 000 kr för installationen så hamnar slutnotan på hela 84 000 kr. Och då kommer det alltså att dröja över 40 år innan villaägaren tjänat in kostnaden för sin smarta gröna el! Notera att Skeppsgossen inte heller räknat in kredit- och räntekostnader etc.

Skeppsgossen anser att den här reklamen är rena lurendrejeriet och att den borde anmälas till KO. Men det är naturligtvis omöjligt, eftersom det handlar om att rädda vår miljö. Då är ju alla lögner tillåtna. I varje fall är påståendet ”säg farväl till höga elräkningar” hämtat ur den luft som miljöpartiet och deras gelikar andas i sig varje dag.     

6 kommentarer:

 1. Du blandar nog ihop effekt (kW) och energi (kWh).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, visst blev det lite fel där. Men i princip håller resonemanget ändå. Har du tid och lust, får du gärna korrigera.

   Radera
 2. Med Bauhaus genuina kvalite får man nog räkna med max 10 år och med sjunkande årlig effekt...tjoho...men man kanske imponerar på några grannar för sitt engagemang.

  SvaraRadera
 3. Man kan misstänka att det finns billiga konkurslager med solceller i Tyskland. Tyskarna har börjat bli rädda för att regeringen skall ge sig på solelsubventionerna och slutat köpa skiten. Bosch och Siemens och alla de halvstora har redan lagt ner, men i Sverige är bl a Centern, MP och V väldigt upphaussande om solel nu när vindelen blivit avslöjad som den katastrof den är. I södra Stockholm har vi en centerkvinna som vill installera solceller ovanpå hela Älvsjömässans tak. I januari när solen knappast orkar över horisonten och några ton snö/m2 täcker solcellstaket så tycker jag att det verkar upplagt för dundersucce. Solceller lönar sig inte ens när befolkningen tvingas betala bortåt 30 Eurocent per kWh och tänk er katastrofen när i januari ett gäng somalier skickas upp för att skotta bort en meter snö och is samt putsa rent solcellernas glas. Vi bor 59 grader nord och solstrålarnas infallsvinkel vid midsommartid (när vi inte behöver så mycket el) är sådan att reflektionen från glasrutan överväger. Vi måste m a o ha de dyraste installationerna där motorer vinklar om panelen för att bibehålla infallsvinkeln nära den räta vinkeln. Färdvägen genom den absorberande atmosfären är också hos oss extremt lång (och opåverkbar). Fransoserna skrattar åt de dumma tyskarna och säljer atomkraft från sina många reaktorer.Tjecker och Polacker som hyr ut sina elnät för att leda el av överskottet från Nordtyskland till industrierna i de sydliga delstaterna slutar med det för att grönidiotelen är för fladdrig och pajar deras gamla ryska ställverk.

  Varför är våra politiker sådana idioter? När skall de inse att hållbar el är ohållbar? När skall de inse att de aldrig skall blanda sig i energiföretagens verksamhet och försöka styra produktionen. Situationen med en arbetsförmedling som inte förmedlar några arbeten och polisen som aldrig löser några brott utan bara skriver av borde väl vara varning nog. Bort med era klibbingrar!

  SvaraRadera
 4. Föll bort ett F KLIBBFINGRAR

  SvaraRadera
 5. Enligt organisationen DrivKraft tar det 7 - 10 år innan innan investeringen i solceller har betalat sig "beroende på förutsättningarna". Om ovanstående kommentar om Bauhaus "genuina kvalitet" och "sjunkande årlig effekt" stämmer, ja då blir det i alla fall inte många kronor i förtjänst.

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare