Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 11 augusti 2013

Myterna om saltet


En gång var bröd livsviktigt - och Socialstyrelsen backade upp. Idag är det bara surdeg som duger... 

Alla som hunnit bli torra bakom öronen kommer väl ihåg Brödinstitutets kampanj om att vi skulle äta 6-8 skivor bröd om dagen som en väg till ett sundare liv och bättre hälsa. Sedan visade det sig att bröd var ohälsosamt... När ordet kolesterol kom på allas läppar avråddes människor från att äta sitt frukostägg. Sedan var det farligt med fettrik kost fast andra menade att man inte alls blir fet av fet mat utan av alla kolhydrater och allt socker vi numera sätter i oss. För tillfället handlar debatten ofta om salt: vi äter för mycket salt, det höjer blodtrycket etc.

Salt Institute i USA talar förstås – liksom en gång Brödinstitutet – i egen sak, men Skeppsgossen vill ändå vidarebefordra en del av vad institutet kallar “Myterna om salt”. En av dessa myter är att västerlänningar äter mer salt än någonsin, men enligt institutet är konsumtionen bara hälften av vad den var fram till slutet på andra världskriget. Att vårt saltintag skulle stiga varje år är en annan seglivad myt.

För 30 år sedan startades en kampanj mot salt i Finland. Under perioden 1970 till 2000 minskade finnarna sitt dagliga intag av salt från 2,3 teskedar om dagen till 1,3 teskedar per dag. Inga hälsoförbättringar kunde påvisas trots att det ofta skrivs att ett högt saltintag kan leda till för tidig hjärt-kärlsjukdom och död. Tvärtom har det i en del undersökningar visat sig att ju högre saltkonsumtionen är, desto längre lever människor.

Japanerna torde tillhöra världens största saltkonsumenter            


Det påstås att det finns ett klart samband mellan saltintag och blodtryck. Det gör det inte alls, säger Salt Institute. Standarddroppet på sjukhus ger patienten ca 0,9 procent sodiumklorid per dygn, vilket motsvarar 4,5 teskedar salt. Lägg därtill en tesked som finns i maten. Det ger tillsammans 33 gram salt eller fem gånger den rekommenderade dygnsmängden.  Blodtrycket brukar kontrolleras var fjärde eller var sjätte timme hos en inlagd och visar inga förändringar. Så var finns sambandet?

En annan saltmyt som återfinns i den medicinska litteraturen är att det inte gör något om man minskar saltkonsumtionen. Men, säger forskarna vid Salt Institute, för lite salt kan ge allt ifrån diabetes, ökad dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar, yrsel och fallskador hos äldre till olika ämnesomsättningssjukdomar.

Har du andra erfarenheter skriv gärna en kommentar. Skeppsgossen är ingen expert på salt även om han tillbringar mycket av sin tid på det saltstänkta havet, men ju äldre han blir desto mer börjar han ifrågasätta alla de hälsoråd som nutidsmänniskan dagligen matas med. Det är som klimathysterin – tro inte på hälften av vad du hör och helst ännu mindre! 

1 kommentar:

  1. Svamlet fortsätter:

    http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6893838

    http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6937676

    Nostradamus_i_norr

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare