Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 29 april 2014

Apokalyps i kristallkulan

Vid Arizona State University finns en professor i disciplinen naturvetenskap och samhälle(?) som heter Daniel Sarewitz. Han har nyligen stirrat i kristallkulan och presenterat förutsägelser för de kommande 20 åren som Skeppsgossen gärna vill förmedla till sina läsare. Det är en dyster läsning, så dyster att man väl inte kan låta bli att skratta och undra över hur många stollar det finns i den akademiska världen. Texten återges här i sammandrag.


”Naturkatastrofer som översvämningar, orkaner och tyfoner, jordbävningar och långvarig torka kommer att drabba fler människor än någonsin, till högre kostnader än någonsin, i fattiga länder såväl som i rika.

Epidemier av smittsamma sjukdomar kommer att hota stora befolkningsgrupper och kan till och med komma att spridas över stora delar av världen.

Skördar kommer att slå fel och människor kommer att svälta.

Skogsbränder, förstörelse av den biologiska mångfalden, skogar som dör och andra tecken på stress hos det globala ekosystemet kommer att bli allt vanligare.

Inbördeskrig kommer att flamma upp runtom I världen, en del förutsedda, andra oväntade, och hundratusentals människor kommer att migrera utan att andra stater kan göra något åt det eftersom de har vare sig ekonomiska eller praktiska möjligheter att avhjälpa katastroferna.

Tillgången på drickbart vatten kommer att minska på många platser på jorden.

Nya extremtemperaturer och andra väderfenomen kommer att uppmätas på allt fler ställen.

Det är så: Miljoner kommer att dö; ännu fler kommer att vara på flykt; nationer och ekonomier kommer att stå inför en katastrof samtidigt som populistiska demagoger träder fram, stabiliteten i områden sätts på prov och miljön förstörs alltmer.”

Så långt denne olycksprofet vars svartsyn säkert delas av många s.k. klimatdebattörer. Till hans försvar bör dock sägas att han menar att det är fel att enbart skylla den framtida apokalypsen på klimatförändringarna och att vi tror att den kan undvikas om vi slutar använda fossila bränslen. Daniel Sarewitz vill sätta in jordens undergång i ett större perspektiv. Att koncentrera sig på en enda orsak till den förväntade katastrofen som många forskare och media gör är direkt idiotiskt, säger han. Och det skriver Skeppsgossen gärna under på.   

I ett tidigare inlägg har Skeppsgossen apostroferat medgrundaren av Greenpeace, Patrick Moore. På äkta stalinistiskt manér har hans namn numera strukits ur rullorna och till och med foton där han förekommer tillsammans med andra Greenpeaceledare har retuscherats. Men Patrick Moore ger inte upp och är idag en av organisationens argaste kritiker. Så här berättar han i en intervju i tyska nättidningen Novo Argumente:

“Greenpeace har förvandlats från en sammanslutning som arbetade inte bara för miljön utan också för människorna till en organisation som betraktar människorna som jordens fiender… I stället har vi fått en vänstervriden, anti-amerikansk och anti-marknadsekonomisk politik som fört hela miljörörelsen in i en återvändsgränd.”
 
I likhet med Daniel Sarewitz ovan och många andra miljökämpar anser Patrick Moore att den stora utmaningen idag är fattigdomen, bristen på rent vatten, kalhuggningen av skogarna etc. Genom att bekämpa fattigdomen räddar man både människa och miljö, säger han.

I intervjun tar han upp ett minst sagt talande exempel på hur organisationen förändrats. När han och andra Greenpeace-aktivister seglade till Alaska med Rainbow Warrior för att protestera mot kärnvapenproven hade man inga kärnvapen ombord, Men när Greenpeace senast anföll en rysk oljeplattform gjorde man det i en båt som kostat 32 miljoner och drevs av en dieselmotor på 5000 hästkrafter. ”Det visar om inte annat vilken drömvärld de här människorna lever i.”

Läs hela intervjun på http://notrickszone.com/2014/04/25/german-interview-of-patrick-moore-greenpeace-living-in-an-absolute-dream-world-poverty-is-biggest-threat/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter#sthash.vlxIpMBq.dpuf

”Att vänsteraktivisten av hela sitt hjärta längtar efter ett centralstyrt samhälle inser vem som helst. Nog för att han eller hon kan motsätta sig vissa maktyttringar men gränserna för dessa är flytande…”

Det skriver Jack Kerwick på FrontPage Magazine (http://www.frontpagemag.com). Han fortsätter med att framhålla vänsterns förakt för nationalstaten, vilket han menar har sin grund i att den sätter en gräns för hur stor en Världsregering kan växa sig. Frågan om klimatförändringarna passar perfekt in i denna världsbild. ”Den globala uppvärmningen rymmer hot om död och förstörelse av episka proportioner… Den är en sekulär motsvarighet till Helvetet eller Harmageddon och framkallar de gräsligaste visioner för framtiden. Ingen kommer undan – såvida man inte vänder sig… inte till den allsmäktige guden utan till den allsmäktiga världsregeringen.”


Och eftersom uppvärmningen är global erbjuder den ett gyllene tillfälle för världens stater att gå samman för att bekämpa den. I en sådan situation måste nationalstaten och den individuella friheten skjutas åt sidan. ”Den globala uppvärmningen är den gåva som vänstern alltid önskat sig. Därför kommer vänstern aldrig att ge upp den.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare