Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 5 maj 2014

Husdjur och insekter på framtidens meny?

I Kina föder man upp hundar för slakt...

På morgondagens meny kan det stå både hundar och katter och feta insekter! Genom att käka upp våra sällskapsdjur och odla mjölmask i skafferit kan vi nämligen minska koldioxidutsläppen och rädda jordens växande befolkning från svält.

Det är tidningen The Guardians skribent Erik Assadourian som anser att det är dags att slakta och konsumera Amerikas 179 miljoner hundar och katter. Två schäferhundar äter lika mycket på ett år som en invånare i Bangladesh, påpekar Assadourian. Han är medveten om att hans blygsamma förslag är minst  lika kontroversiellt som en gång Swifts essä om att vi skulle äta spädbarn för att stoppa svälten på Irland. Under en övergångsperiod tycker han därför att det bör införas en begränsning på en hund per hushåll och att man kan införa hund- och kattpooler (ungefär som i Japan) där man får hyra ett sällskapsdjur t.ex. över ett veckoslut.

I en kommentar på nätet har Erik Assadourian utvecklat sina tankar. Han skriver där att sällskapsdjuren tydligen inte får diskuteras – ”att de är söta och mjuka behöver inte betyda att vi alla ska äga ett eller två eller fler”. Överbefolkningen och överkonsumtionen måste stoppas, det är hög tid att offra en massa av det vi tror vi inte kan vara utan, inklusive våra husdjur. Det är ett budskap som alla nykommunister/miljönarrar älskar att föra fram. Trots att det snart gått 18 år utan minsta tecken på global temperaturhöjning…

Kanske bär det en och annan emot att servera katt eller hund till middag – men hur är det med en fet mask eller en näve gräshoppor? Det är bland annat FN som rekommenderar oss att äta mera insekter som ju innehåller en massa nyttigt lågfettsprotein.
 
Får det vara en tallrik rostade syrsor? 

Enligt förespråkarna är insekter betydligt mer etiska som föda än exempelvis kyckling, fläsk och nötkött. De menar att det är otroligt ineffektivt att odla foderväxter och utfodra djur med dem så att vi kan äta köttet. Boskapsskötseln motsvarar enligt dem hela 18 procent av utslaäppen av växthusgaser. Då har man också räknat in metanet i avgaserna.

Nej hellre då satsa på uppfödning av mjölmask och gräshoppor. De kräver inga stora arealer, de är kallblodiga och behöver därför mindre föda per enhet kroppsvikt – och sist men inte minst kan vi äta dem hela så att vi slipper ”slaktrester”. Och djurvännerna kan trösta sig med att insekter förmodligen inte känner smärta vid slakten i motsats till fyrbeningarna och kycklingarna.

Näringsvärdet är också högre än i köttprodukter. Livsviktiga vitaminer som B12 förekommer i rikt mått, vilket bör vara ett plus för vegetarianer som annars inte får i sig dem. Därtill kommer alla nyttigheter som finns i skalen i form av järn, zink m.m.

Sen har vi det där som brukar kallas tradition. Västerlänningar vill inte äta häst eller hund. I Indien äter man inte kor men gärna getter. I Kina äter man hundar. Traditioner och tabun kan brytas. Delar av insekter och malda insekter används redan inom livsmedelsindustrin utan att vi vet om det, och i New York har ett företag lanserat proteingodis som består av malda gräshoppor och annat smaskens.

Det är inte omöjligt att progressiva personer snart kommer att börja odla mjölmask för frukostbordet. Skeppsgossen minns med viss fasa hur en svart algerier en gång fiskade fram en stöddig nattfjäril ur jackfickan och framhöll att den skulle grillas till kvällsvarden… Bon appetit! sa jag.   

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare