Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 8 maj 2014

Media fortsätter att mörka fågelslakten vid vindkraftverken

Fjädrar från örnar som dödats av vindkraftverk blir indianska huvudbonader i Colorado

Åtskilliga gånger nu har Skeppsgossen och andra naturvänner varnat för den masslakt av fåglar, fladdermöss och insekter som pågår vid vindkraftverken runtom i världen – och inte minst i Sverige. ”Det är inte så farligt, jämfört med hur många fåglar som dör i trafiken eller som dödas av huskatter” är det vanliga motargumentet från miljönarrarna som ler saligt så fort de får se en vindsnurra (och helst många tillsammans). Nu har det kommit nya uppgifter från USA, där man faktiskt tar det här problemet på allvar, även om vindkraftskapitalisterna där fortsätter att mörka den verkliga omfattningen av masslakten.

Det handlar om en studie över dödligheten vid Altamont norr om San Francisco, som ju är ett skräckexempel på hur ett landskap totalt industrialiserats av 1000-tals vindkraftverk. Där har man på senare år ersatt en del av de gamla rostiga snurrorna med stora 2,3 MW-turbiner. Enligt den här studien är dödligheten tack vare de långa och långsamgående bladen så liten som 65 fåglar och 19 fladdermöss, alla påträffade inom ett sökområde på 105 m från propellerbladen. Några få kadaver hittades utanför ett sökområde med en omkrets på ett par hundra meter.

Siffrorna stämmer dåligt med uppgifter från vindfarmer i östra USA, vad gäller både antalet offer och fyndplatserna. I undersökningarna därifrån ligger de flesta av offren mycket nära tornen och sällan längre bort än ca 50 meter från dem. Skillnaderna förklaras troligen av vem som bekostat undersökningen; i fallet Altamont var det exploatörerna själva. 

En man som heter Jim Wiegand menar att exploatörerna mycket väl känt till slakten och gjort allt för att dölja den. Han har besökt Eagle Depository i Denver, där man varje år tar hand om mer än 2 500 döda örnar. Det rör sig inte om fåglar som krockat med kraftledningar eller fordon utan enbart om vindkraftens offer. Centralen etablerades redan i mitten på 1990-talet just därför att så många örnar strök med när de kom för nära propellerbladen. De vackra fjädrarna samlas in och rengörs innan de blir huvudbonader åt indianerna. Varje fågel dokumenteras med bild och data över fyndplatsen.

Den ineffektiva vindkraften fortsätter under alla förhållanden att höja elpriserna och förstöra landskapet i såväl USA som Europa. Miljönarrarna tror fortfarande att vi måste ha “förnybar” energi för att stoppa klimatförändringarna och försvarar fågeldöden med att fåglarna skulle ha dött i alla fall på grund av den kommande globala uppvärmningen. Som någon sagt är det ett resonemang lika vansinnigt som att en diabetiker ska hugga av en arm eller ett ben eftersom han eller hon kanske ändå blir tvungen att amputera dem senare i livet.

Faktum är att vi inte kan skapa eller bibehålla en hållbar natur utan fåglar, fladdermöss eller insekter. Landskapet kommer att dö långsamt. Det är skrämmande hur miljörörelsen och naturvårdande organisationer går i hand i hand med vindkraftsindustrin mot en ekologisk katastrof i ”hållbarhetens” namn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare