Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 11 maj 2014

Nya lögner från IPCC - hur orkar de?

Beviset på global uppvärmning?


Den nya IPCC-rapportens amerikanska upplaga inleds med en mycket dramatisk bild av ett isberg som rasar ner i havet från en kalvande glaciär. Bildtexten lyder: “Inlandsisarna på Grönland och Antarktis smälter och bidrar till den globala havsnivåhöjningen.”

Grönland är ett älskat exempel bland klimatnarrarna eftersom isen där har smält under ett par årtionden nu. Ungefär lika länge har isen på Antarktis växt till, men det har förstås inte lett till några rubriker. Och vad vi inte får veta är att ismassan på Antarktis är 9 gånger så stor som den på Grönland – samt att Antarktis ensamt inehåller runt 90 procent av all havsis på vårt klot.

Detta faktum måste naturligtvis kamoufleras i en rapport som den här, och National Snow & Ice Data Center (NSIDC) i USA påpekar snusförnuftigt att tillsammans innehåller Grönlands och Antarktis istäcken över 99 procent av jordens sötvattensis. Det är inte utan att Skeppsgossen drar sig till minnes en formulering som brukar tillskrivas Mark Twain: “Det finns tre sorters lögner: lögner, förbannade lögner och statistik”.

Här är mer skrämselpropaganda. Trots att det inte funnits så mycket is på Antarktis sedan man började kolla den med hjälp av satelliter för 36 år sedan, påstår ovanstående institution att vi sett en avsmältning – ett påstående som grundas på en ifrågasatt studie från 2012. Nåväl, den smältande isen på Grönland och Antarktis anses vara skyldig till en höjning av världshaven med hela 11 millimeter sedan 1992! Ska vattnet stiga lika mycket eller lite fortare handlar det om en höjning med hela 30 centimeter fram till nästa millennieskifte.

En av dem som angripit den nya rapporten är dr Judith Curry vid Georgia Institute of Technology. Hon skriver: “Min huvudslutsats efter att ha läst rapporten är denna: uttrycket ‘klimatförändring’ är numera officiellt betydelselöst. I grunden skyller de som författat rapporten alla klimatförändringar på oss människor och hävdar att extrema väderhändelser är liktydiga med klimatförändringar…”

Det värsta är ändå, menar kritikerna, att Obama fortsätter sitt arbete på att rasera det amerikanska samhället (jämförelsen med Reinfeldt och Sverige ligger onekligen nära till hands). I en biografi har en av Obamas beundrare skrivit att ”världen tycks göra honom besviken”.


Det är en formulering som säger det mesta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare