Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 17 maj 2014

Svårt med äpplen och päron

Landning på LAX om 200 år?
Rockström, Romsson, Axelsson och de andra svenska miljöstollarna i all ära, men frågan är om inte Kaliforniens guvernör Jerry Brown ändå tar priset. Han tror nämligen på fullt allvar att Los Angeles flygplats LAX kommer att ligga under vatten inom 200 år. Han grundar detta på ett par rapporter som visar att Antarktis glaciäris har börjat kollapsa, vilket enligt samma rapporter kan leda till att haven på jorden stiger med fyra meter!

Det är till viss del sant att några glaciärer i det enorma Antarktis är på väg ut i havet, men ingen vet idag hur lång tid avsmältningen kommer att ta och hur stora volymer det handlar om. Anständiga forskare menar att det troligen dröjer flera hundra år innan isarna kanar ner i havet i större omfattning. Om all is i Antarktis smälte på en gång – vilket naturligtvis är helt otroligt - skulle det enligt NASA:s katastrofscenario  innebära en höjning av världshaven med 5 meter

Flygplatsen i Los Angeles ligger för övrigt 125 fot över havsytan vilket motsvarar 38 100 mm. Enligt USA:s havsforskningsinstitut NOAA höjs havsytan utanför Kalifornien med 0,83 mm per år. Det tar alltså 45 903 år innan LAX kan ta emot sjöflygplan endast…

Det finns emellertid en förklaring till guvernör Browns knäppa kalkyl: en reporter som heter Susanne Goldenberg och skriver i The Guardian översatte utan att blinka 4 fot till 4 meter (som motsvarar 13 fot).


Tänk om britter och amerikaner kunde inse att det räcker med ett universellt måttsystem i vår förvirrade värld! Annars kan det ju hända att någon läser läkarboken och dör av tryckfel som Mark Twain så fint formulerade problemet. 

1 kommentar:

 1. Hej igen.

  Ismängden på Antarktis motsvarar en havsnivåökning på 60-70 m. Ismängden på Grönland motsvarar en havsnivåökning på 7 m.

  Om den globala temperaturen ökar så att den blir 2 grader varmare än det var på 1800-talet så beräknas havsnivåökningen vara 10 mm/år. Hastigheten i havsnivåökningen kommer med tiden att avta och uppnå jämviktsläge när havsnivån är 20 m högre än idag. Det är en stor osäkerhet i det beräknade jämviktsläget, 10-40 m som uppnås om 10-20 000 år.

  Ligger LAX verkligen 38 m över havet? Det känns som det bara skulle vara några meter när man är där. Inte ens kullen mellan havet och flygplatsen känns så hög.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare