Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 17 maj 2014

Varning för Lipitor (och andra statiner)

Livsfarliga piller?
Har du haft en hjärtattack eller en stroke och ordinerats Lipitor för att sänka de förmodat farliga blodfetterna? I så fall bör du veta att preparatet just nu är föremål för fyra stämningar i USA. Det handlar om alla de minst sagt otrevliga biverkningar som Lipitor orsakar i form av diabetes typ 2, muskelsvaghet och njur- eller leverskador. Om detta har det mig veterligt inte skrivits eller talats alls i svenska media.

Bakom stämningarna ligger allt starkare bevis för att Lipitor har dessa allvarliga biverkningar, vilka fått amerikanska läkemedelsverket FDA att kräva tydligare varningar på bipacksedlarna. En advokatbyrå som heter Bernstein Liebhard LLP erbjuder nu alla som upplevt sig ha fått sådana skador av Lipitor att ta kontakt för en kostnadsfri utvärdering.

Lipitor eller atorvastatin introducerades 1996 av Warner-Lambert Company, som senare köptes upp av Pfizer. Innan patentet gick ut 2011 var Lipitor det mest sålda läkemedlet i historien, använt av miljoner människor över hela världen.

I februari 2012 krävde FDA ny varningstext på bipacksedeln för Lipitor och andra statiner beträffande risken för förhöjda blodsockervärden. Varningen grundades bland annat på en amerikansk studie som visade att äldre kvinnor löpte en 48 procent högre risk att utveckla diabetes och en brittisk studie som påvisade 22 procent högre risk för diabetes hos alla patienter som åt Lipitor.

I bipacksedeln talas det också om att Lipitor kan leda till svåra skador i muskelvävnaderna som i sin tur leder till att myoglobin samlas i blodet och i värsta fall ger så svåra njurskador att det krävs regelbunden dialys. Enligt en artikel i British Medical Journal löpte patienter som ordinerats Lipitor en 30 procent större risk att läggas in på sjukhus för akuta njurproblem inom fyra månader efter påbörjad behandling. Bland biverkningarna har Pfizer av FDA också tvingats lägga till risken för minnesstörningar och förvirringstillstånd.


Tro nu inte bara att Lipitor och andra statiner har blivit indragna från marknaden. Läkare världen över fortsätter gladeligen att skriva ut de här preparaten för att sänka blodfetterna hos patienter som befinner sig i riskzonen för att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke – eller som redan haft det ena eller det andra. Och som Skeppsgossen skrivit många gånger förr är bevisen för att det finns ett samband mellan högt kolesterol och hjärt-kärlproblem minst sagt tveksamma eller rentav obefintliga. Det handlar i grunden om en bluff lika stor som sambandet mellan CO2 och klimatförändringarna – men den ger klirr i kassan hos massor av företag och läkarna fungerar i fallet Lipitor som de berömda ”nyttiga idioterna”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare