Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 17 april 2014

Komma till insikt?

James Lovelock hedras med en utställning i London
En ny utställning på Science Museum i London hyllar en av vår tids mest framstående vetenskapsmän, den 95-årige James Lovelock, mest känd som mannen bakom Gaia-teorin. Han har alltid varit kontroversiell och fortsätter att vara det i en intervju som publicerats i tidskriften Nature. Skeppsgossen saxar några delar av den (läst hela intervjun på Natures hemsida).

James Lovelock håller fast vid att Gaia, vår planet, kommer att drabbas hårt av klimatförändringarna. Men han erkänner nu att kopplingen mellan temperaturhöjning och CO2 var felaktig. Bland annat räknade man inte med att världshaven lagrar tusen gånger mer värme än atmosfären och jordytan, säger han. Därför måste man räkna med en kraftig fördröjning innan vi ser eventuella effekter. 

 

En naturlig följdfråga blir då vad som kommer att hända under de närmaste 100 åren.

Lovelocks svar blir att ingen vet. Men själv tror han att det inte alls blir den klimatkatastrof som IPCC talar om. Inte heller tror han att det finns en politisk lösning på klimatförändringen. Däremot varnar han för att mänskligheten i framtiden kommer att sakna tillräckligt med livsmedel för att försörja den snabbt växande befolkningen. 

I intervjun ställs också frågan om han tror att kärnkraften kommer att spela en roll i framtiden, trots olyckan i Fukushima? Han svar blir ett rungande ja. Samtidigt undrar han hur media lyckats göra Fukushima-haveriet till en kärnkraftsolycka. ”Tjugosextusen människor dödades av en jordbävning med magnituden 9 på Richterskalan och den följande tsunamin. Hur många dödades av olyckan i kärnkraftverket? Ingen.”

 

Han hänvisar också till kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i sin bok A Rough Ride to the Future.

“Då spreds de mest fantastiska lögner och de sprids fortfarande och många människor fortsätter att tro på dem… Trots minst tre undersökningar som gjorts av framstående läkare har man inte kunnat påvisa någon mätbar ökning av dödsfallen i östra Europa”, konstaterar Lovelock.
I stället, säger han, har vi fått se en massa investeringar i grön teknik, som i princip varit rena rama bluffen, hur gott ändamålet än kan ha varit.
Skeppsgossen har länge sett med misstänksamhet på James Lovelocks Gaia-teori, särskilt som den till stora delar anammats av nykommunistiska flummare. Men oavsett vad man tycker om den så har denne uppkäftige nestor kommit till insikt på äldre dagar, och det är värt att uppmärksamma.
Å andra sidan finns det många exempel på högt uppsatta personer som bara blir dummare och dummare ju äldre de blir. Eller vad sägs om den brittiska klimatministern Lady Verma?
En dam som har svårt för gaser?
 Nu är det bevisat att den globala uppvärmningen gör människor galna, skriver en bloggare. Enligt Lady Verma bör engelsmännen (som påstås äta mer bönor än något annat folk på jorden) sluta att fylla magarna med sådan föda eftersom bönorna ger så mycket gaser. De inte bara förpestar luften i vår omgivning, de påskyndar också klimatkatastrofen! Om du trodde att detta var ett skämt så kan Skeppsgossen gå i god för det finns narrar överallt och i alla samhällsklasser.

Fast det finns ju bot åtminstone för den närmaste vänkretsen. Det är det brittiska företaget Shreddies som skapat speciella kalsonger och trosor med förmågan att filtrera bort obehagliga lukter. Det sker med hjälp av någon sorts kolfilter i själva textilmaterialet kallat zorflex. Annars kan man alltid försöka med koltabletter som ju är ett beprövat medel mot gaser.

Nu när metanet är på tapeten igen, kan det kanske vara på sin plats att erinra om kopplingen mellan växthusgaser och de grönskande skogar som klimatnarrarna värnar så mycket.  Redan 2006 rapporterade ett forskarlag vid Max Planck-institutet i Heidelberg att de omhuldade skogarna runtom på jorden inte bara suger åt sig CO2 (vilket naturligtvis anses som något positivt), utan att de också står för 10 – 30 procent av alla metanutsläpp i atmosfären och det gillas förstås inte av nykommunisterna. Än värre - ju varmare det är och ju mer solen skiner, desto större är utsläppen. Vem kunde väl tro att "jordens lunga" Amazonas bidrar till den globala uppvärmningen…

För några veckor sedan hittade kustbevakningen i norra Kanada nio döda blåvalar som frusit inne i ett sund därför att isen är så tjock att de inte kunnat ta sig igenom den. Det är för all del inte första gången det händer, men att så många av de här bjässarna förolyckats vid ett och samma tillfälle tillhör ändå ovanligheterna, säger de som vet.

Demonstration i Berlin - men hur är det med uppslutningen nu för tiden?

Greenpeace påstår sig ju annars veta allt om alla djur, som enligt denna organisation samtliga hotas av den globala uppvärmningen i någon utsträckning. Att valarna klarat betydligt varmare perioder säger man förstås inget om, inte heller har vi hört ett knyst om att valar frusit ihjäl till följd av den pågående avkylningen på jorden. Det stämmer inte riktigt med den bild Greenpeace målar upp, men vem tror längre på dessa stollar?


GLAD PÅSK till alla läsare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare