Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 23 mars 2012

Forskarna har inte en susning om klimatmekanismerna

I Uppsala anordnades nyligen en paneldiskussion om klimatfrågan och den globala uppvärmningen med ett antal prominenta professorer som deltagare, bland dem Lennart Bengtsson, David G. Gee och Sven Kullander. Alla var överens om att klimatfrågan fått en överdriven betydelse och överpolitiserats, något som leder till irrationella politiska beslut i den viktiga energifrågan.
Intressant var att klimatforskaren Lennart Bengtsson framhöll att forskarvärlden ”inte har en susning om hur det hela hänger ihop”. Variationer i solens inverkan avfärdas eftersom man inte känner till några vettiga mekanismer för detta. Men temperaturen ska upp, frågan är bara hur mycket.

David G. Gee var snabb att berätta det har varit mycket varmare förr i världen. Speciellt behagligt tycks det ha varit för sisådär 8000 år sedan. Den uppvärmning vi nu upplever kom igång för ca 200 år sedan då glaciärernas började dra sig tillbaka och vi är nu snart tillbaka till nivåer som motsvarar den medeltida värmeperioden efter att däremellan ha genomlidit den lilla istiden. David pekar på den dåliga eller helt avsaknade korrelationen mellan temperatur och koldioxidhalt och föreslår en ”vänta och se”-strategi för klimatåtgärder.
Agronomen Johan Rockström
kan vara vår tids farligaste svensk.
Stockholmsinitiativets Göran Ahlgren som sänt Skeppsgossen en sammanfattning av mötet påpekade till slut att panelen borde fundera över hur man bör hantera opinionsbildare som Johan Rockström, en person som likt moderna domedagspredikanter förvränger verkligheten för att skapa maximal skrämseleffekt på media, politiker och beslutsfattare. ”Agronomen Rockström är den som av samhället uppfattas som auktoritet och företrädare för klimatforskningen i Sverige. Genom detta samhällsinflytande påverkar han politiker till irrationella och kostsamma misstag. Det kan vara relevant att fråga: Är Johan Rockström vår tids farligaste svensk?”

Skeppsgossen gläds åt att tonen i klimatdebatten på annars så akademiska The Climate Scan understundom skärps. Att Rockström och hans anhang inom miljöpartiet och liknande gröna konstellationer är en samhällsfara är otvetydigt. Det värsta är att han reser runt i världen som något slags representant för Sverige tillsammans med den grå eminensen Anders Wijkman, självklart på skattebetalarnas bekostnad.1 kommentar:

  1. Bara för att du är okkunnig om det mesta så innebär det inte att alla andra är okunniga.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare