Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 10 mars 2012

Vi lever i en kall tid


Diagrammet ovan visar hur jordens medeltemperatur varierat under geologisk tid. Under t.ex. perm, trias och jura inträffade en lång varm period med en medeltemperatur på 25 grader Celsius (och till och med varmare än så i slutet av perm). Under tertiär började temperaturen sjunka till ca 17 grader och det har den fortsatt att göra under pleistocen och in i vår era. Det är inte långt ifrån att vi tangerat "bottennoteringen" strax över 10 grader Celsius. Troligen väntar en varm period runt hörnet, men hur varm den blir kommer varken vi eller våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn att få veta. Under alla förhållanden tycker Skeppsgossen att de här kurvorna borde mana klimatnarrarna till besinning och eftertanke, men det är väl mycket begärt... De tror ju mer på sina datormodeller än på geologiska fakta.
Diagrammet har vi hämtat från den mycket intressanta sajten http://scotese.com/climate
   

2 kommentarer:

 1. Lars Klasén11 mars 2012 23:04

  Du skriver "Troligen väntar en varm period runt hörnet, men hur varm den blir kommer varken vi eller våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn att få veta". Vad menar du? Varför skulle de inte kunna mäta? F ö kan man undra vad du menar med "klimatnarrar" när du samtidigt accepterar att väldigt mycket talar för att en varm period förestår (ty det är ju exakt det du skriver!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den "varma" perioden ligger kanske tusen år eller mer fram i tiden och där emellan kan det komma en eller annan "liten istid". Ingen vet. Därför talar jag om klimatnarrar som tror att de kan spå klimat ungefär som kloka gubbar/gummor förr i tiden påstods kunna "spå väder".

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare